2018-06-03 1720 views
超蓮開既玖五牛肉麵令人好想去丫!除左要支持最靚既何家千金,仲係因為相信呢位腳踏實地既甜姐兒一定會最最原始既台灣風味帶俾香港人。一去到十二點半,舖頭出面已經有一條十餘人既長龍。排左半個鐘先入到,果然係好旺場丫。好欣賞店用可循還再用既點菜紙!青瓜仔真係好爽脆好甜!加左麻油豉油就係簡單的可口。當然也要師傅調教配方得宜。呢個自選三式滷水主要係豆類,我就選擇了素雞,花干同滷蛋。花干係炸過的,好似齋咁,樣子好似豬大腸,因為軟稔稔的,好多洞洞的特質令佢非常入味。冷麵超讚的!照顧了食素既朋友。花生醬香、滑、甜 麵亦非常有蛋香!而且條條都有粗而實,十分有咬口,嘴巴和肚子都十分滿足。臭豆腐好特別的味道,好似茶葉滷既咁,又幾得意,第二度食唔到,一食傾心!蕃茄招牌三合一牛肉麵記憶中台灣的店好像沒有蕃茄湯底的唷?!所以就要了一份。麵可以選軟硬度,要了軟的。好多的紅蘿蔔,還有一點白蘿蔔和蕃茄蓉。清清的感覺,蕃茄味不算重。麵是挺軟的,牛肉比較有咬口,兩者有強烈對比喔。麻辣招牌三合一牛肉麵麻辣湯底不如想像中辣,比較鹹。麵要了硬(要作對比啦!),嗯是比軟的更好吃!是個人喜好吧,朋友還要喜歡軟的啦。牛肉全是腱子,但十分稔

好欣賞店用可循還再用既點菜紙!

拍青瓜

冷麵

冷麵超讚的!照顧了食素既朋友。花生醬香、滑、甜

臭豆腐

蕃茄招牌三合一牛肉麵
麵是挺軟的,牛肉比較有咬口,兩者有強烈對比喔。

麻辣招牌三合一牛肉麵
牛肉全是腱子,但十分稔又入味!好味的上天了!(個人認為比蕃茄湯的更好吃喔!)

蜂蜜檸檬珍珠紅茶
因天氣太熱,要了蜂蜜檸檬珍珠紅茶
要會太甜,而且清涼解暑,珍珠有點Q彈,嘿!
拍青瓜
臭豆腐