禮拜六難得天氣唔錯☀️,就約定女朋友去西貢市中心逛逛。肚子餓就上左openrice 睇下有咩好野食,見到由藝人魏駿傑開既泰道評分好好,就由西貢碼頭行六七分鐘到達該餐廳。😌到達門口時,餐廳好多客人係選擇左門口出面露天座位,可惜我們兩點左右才到埗,只能坐在餐廳裡面😕。露天座位環境優美,客人可以一邊享受佳餚,一邊望著沙下灘海邊景色🏖。此外亦見到餐廳門外舖上地毯及聖誕裝飾🎅🏻,夜晚前來會更好氣氛。雖然被安排到室內用餐,但也有小驚喜,地方環境好大,用餐枱及座椅都好闊,坐得好舒服😌。餐廳內其實還有更多寬敞空間,值得一讚餐廳無特意加放餐枱而選擇讓客人食得舒適👍🏻😋。我地因爲二人關係只係點左三個小菜,當待應下單後,居然有個外藉負責人行左出來與每枱客人聊天,更同我地講”make yourself home🏠”☺️☺️,也見到佢問問其他客人食物質素如何,服務好好。女朋友點既椰青首先上枱,🥥椰青水同出面有小小唔同,比自己超市買的更大更甜😋。🥥椰子肉好嫩口,好容易從椰子殻拿出來,質地食落好似布甸軟度一樣,可以稱得上入口即溶既感覺🤤。我點既芒果沙冰🍹味道同其他餐廳好唔同,真係猶如食泰國芒果既香氣同甜度🤗🤯。濃厚既芒果

芒果沙冰

我點既芒果沙冰🍹味道同其他餐廳好唔同,真係猶如食泰國芒果既香氣同甜度🤗🤯。濃厚既芒果汁配上紅糖漿,合上眼睛去享受那刻,真係好似飛左去泰國一樣🇹🇭🤧。
酸辣青檸明爐魚

酸辣青檸明爐魚🐟,大到係枱上直徑長度相若😶。湯係待應哥哥上菜後細心倒落去。湯十分酸甜醒胃帶點輕微青檸味,魚肉質滑,配上湯底食好開胃,爐上配菜都有好多,包括生菜,肉碎同粉絲,同湯底都好匹配👍🏻😋。
粉絲蟹煲

蟹煲當然係主角,粉絲鋪面。有幸食到蟹蓋的我,蟹膏十足,好香脆同濃郁,十分回味🤧🤧。蟹腳肉質好鮮甜,蟹肉亦容易取出,我們二人食蟹時基本上沒有對話,只在享受途中🤣。
鹹魚炒椰菜

單單食蟹同魚已經好飽,其後幸好只得鹹魚炒椰菜。上枱時隻碟雖小,但其實係好大碟菜😂😂。菜炒得好爽口,每口都食得到鹹魚香味,食落一點都唔油,味道亦唔會好鹹,鹹味攞得好好👍🏻。
朱古力及榴槤雪榚球

正所謂女人有兩個胃,我女友也不例外😂😂。豪無戰鬥力的我堅持陪伴佢食埋甜品🍨,心型朱古力雪榚加上榴槤雪榚球,賣相已不需多講,榴槤雪糕味道濃郁,而朱古力好甜,加上花生碎更添美味。

食飽飽眼見海景,作為平日好忙碌的我放下壓力好好享受休息時間🤧。魏駿傑先生猶如我立的標題一樣,泰道吸予客人提供既服務,環境同食物都係要超水准,正要做出咁既態度🙏🏻☺️。十分滿意的一餐。

Ps:照片係用餐完畢後拍攝,如果想坐露天座位,下次應該預約定時間才前來餐廳。😍
酸辣青檸明爐魚
粉絲蟹煲