終於又到咗瘋狂出海釣墨魚嘅時間,🎣上個星期六晚約咗喺西貢上船,今次我竟然難得地冇遲到,仲早咗成個鐘添😎有個都係早到咗嘅朋友就叫埋我一齊食個early dinner 🍽️原來大家對自己釣墨魚嘅實力都好冇信心😂驚今晚冇嘢食要打定底我哋見到市場街果邊有間cafe個裝修都幾OK,就入咗去試下。一入到去就見到間餐廳好有懷舊feel,擺咗好多舊玩具舊漫畫響度做擺設。與其話係一間cafe,不如話佢係一間博物館都唔算過份。題外話,呢度仲有好多近期好收得嗰套港產片嘅宣傳海報,我朋友笑住同我講佢老婆最近都變咗「劉太」,估唔到嚟到西貢都見到「劉生」😂首先我哋嗌咗個前菜「法式焗田螺」,有咬口之餘仲夠彈牙,最緊要啲田螺夠哂肥美,唔錯👍又嗌咗一份「美國安格斯西冷」同埋「挪威三文魚扒」🐟,廚師功力好夠,兩塊扒都煎得好香,而且唔會煎到過曬火喉,變得好乾身或者柴皮。尤其是三文魚,食嘅時候更加係食到入面嘅嫩滑,非常好。我哋仲嗌咗個「碎蛋沙律三文魚牛角酥」,佢呢度嘅牛角酥係可以自己揀配料嘅,例如可以揀煙雞肉、煙三文魚、煙鴨胸、煙豬手肉、芝士、碎蛋沙律、吞拿魚、火腿或者蕃茄都可以任揀兩款。呢個牛角酥份量好足夠,同埋「碎蛋沙律+
終於又到咗瘋狂出海釣墨魚嘅時間,🎣
上個星期六晚約咗喺西貢上船,
今次我竟然難得地冇遲到,
仲早咗成個鐘添😎
原來大家對自己釣墨魚嘅實力都好冇信心😂驚今晚冇嘢食要打定底

我哋仲嗌咗個「碎蛋沙律三文魚牛角酥」,佢呢度嘅牛角酥係可以自己揀配料嘅,例如可以揀煙雞肉、煙三文魚、煙鴨胸、煙豬手肉、芝士、碎蛋沙律、吞拿魚、火腿或者蕃茄都可以任揀兩款。呢個牛角酥份量好足夠,同埋「碎蛋沙律+三文魚+牛角酥」呢個鐵三角組合,真係令人難以抗拒😍

飲品方面,嗌咗一杯「凍焦糖芝麻」同埋一份「雲呢拿雪糕咖啡」🍧。先講下個「凍焦糖芝麻」,我開頭驚會太甜,但係飲落反而會有一陣芝麻嘅香味出嚟,整體嚟講我覺得好平衡。

另一方面個「雲呢拿雪糕咖啡」,又係好正,我偷飲咗幾啖,同樣地我都係覺得好平衡,啲咖啡味唔會太濃,雲呢拿雪糕嘅甜味又唔會遮曬啲咖啡味。我個人覺得可以做到「平衡」呢件事係好考功夫㗎!☕️

整體嚟講,呢一間cafe無論係裝修到食物,前菜到飲品,都做得好。唔通呢啲就係叫做隱世餐廳😂

食完呢餐之後上船,食到飽曬嘅我哋都冇咩心釣墨魚,可以專心飲啤酒吹水喇🥳🍻
法式焗田螺
美國安格斯西冷
挪威三文魚扒
碎蛋沙律三文魚牛角酥
凍焦糖芝麻
雲呢拿雪糕咖啡
2024-06-15
$300 (Dinner)
法式焗田螺
美國安格斯西冷