買咗包500g豆 House Blend Gena。係100% Ethiopia Blend。上次飲過覺得OK,唔係非常出色果隻,但OK飲得過嘅。噚日見到仲要正價$208,我今日先有時間過去竟然見到減到$166.4,覺得幾平咁。但買完睇下包豆今個月2號炒,即係炒咗近一個月。認真沖咖啡嘅人都知道咖啡豆炒好放一星期到peak,可以開始飲,然後味道就會一路走下坡。所以一個月大嘅咖啡豆就開始被分類為唔新鮮嘅咖啡豆。而一般roaster都係接單先開始炒豆,1-2日內到貨。叫得Roaster即使擺响shelf賣我都expect一星期以內炒先叫對版。以咖啡豆新鮮度計,Hazel & Hershey係絕對係below par. 基於哩點,我唔能夠將佢分類為roaster,只可以將佢分類成一間順便賣豆嘅cafe.至於係咪因為discount所以賣唔新鮮嘅豆呢?我又覺得無必然關係。我相信我如果係噚日去用正價買都係買到哩批豆。而我上次買無discount,印象中都係唔多新鮮。所以哩個係常態,唔係偶然。大家幫佢買豆就考慮下自己對新鮮度有咩要求。在於我嚟講,平均$66.6 / 200g我都仲可以勉強叫自己原諒佢

至於係咪因為discount所以賣唔新鮮嘅豆呢?我又覺得無必然關係。我相信我如果係噚日去用正價買都係買到哩批豆。而我上次買無discount,印象中都係唔多新鮮。所以哩個係常態,唔係偶然。大家幫佢買豆就考慮下自己對新鮮度有咩要求。在於我嚟講,平均$66.6 / 200g我都仲可以勉強叫自己原諒佢。正價我就一定一定不能接受。

另外見到有人話佢service差。又啱喎。我入到去幾個staff望我一眼然後就ignore我,攞完走都無人多謝你光顧。當時只有1個客坐响度自己飲緊嘢,一個客响counter有一個staff/老細(?)同佢講緊嘢。全間舖有3個staff,即係1個serve緊客,2個發呆等收工中。今時今日咁嘅服務態度又真係...100分!

2024-12-29
TakeAway