2023-08-04
呢間野,一年多前新開張試過一次,當時只做外賣,皮蛋瘦肉粥落漏左皮蛋,之後就無再幫襯。今晚忽然又想食粥,其實商場入面有連鎖嘅,不過我諗住可以的話就支持小店啦。牛肉球,10蚊有兩件,上到枱咁嘅樣,我唔洗評了吧。艇仔粥,熱辣辣嘅,廚房哥哥落花生前會問我要唔要花生,幾細心,之前有食評話佢綿,其實佢係稀。食左幾啖,我已經出晒汗,我問老闆,外賣兜幾錢?我要拎走食,呢度無冷氣真係食唔到,老闆即時黑面:「我呢度唔係無冷氣,係唔夠冷氣啫,30幾度唔開冷氣仲得了嘅!」我同老闆講:你可以當係客人意見,個冷氣真係要攪攪佢,出面30幾度你入面都有30度喎。老闆:唔係唔攪,係無得攪,呢度個冷氣就係咁嘅。我:咁嘅溫度真係無乜人願意堂食。老闆:我洗_你教我做生意呀,你係咪玩野呀?你唔幫襯你就唔好幫襯,「娘親問候語」。最後不歡而散。我亦攞住兜粥返屋企開冷氣食埋佢。「無人堂食」,所謂真野唔好攞黎講,我諗,老闆都好清楚自己間舖咩狀況了。住附近嘅經過留意下都唔難理解佢點解會有壓力。同埋,老闆你唔應該捽完鼻然後去將餐具放入餐具盒。
牛肉球,10蚊有兩件,上到枱咁嘅樣,我唔洗評了吧。
老闆:唔係唔攪,係無得攪,呢度個冷氣就係咁嘅。
我:咁嘅溫度真係無乜人願意堂食。
最後不歡而散。
我亦攞住兜粥返屋企開冷氣食埋佢。
同埋,老闆你唔應該捽完鼻然後去將餐具放入餐具盒。