2019-06-16
今日同女朋友在佐敦舟車勞頓,終於有機會到附近的金鶴拉麵嘗試!😋我哋嗌左金鶴雞白湯拉麵,即燒鰻魚飯,煎日式餃子,炸雞,以及溏心蛋。先講金鶴雞白湯拉麵,呢個拉麵嘅重點係個湯底,煮了超過6小時,入口像忌廉咁幼滑但濃郁,但係係食落又非常之清甜,一啲都唔覺得膩,好味道。另外佢亦有200%極濃雞白湯拉麵,希望下次可以一試。🤗然後重點係燒鰻魚飯!據我所知燒鰻魚有兩種方法,一種係好似喺日本食到嗰種燒到脆嘅,另一種係肉比較厚身,食落非常腍而且啖啖肉,呢度既係後者。等左廿分鐘,黎到即刻一嘗,我都唔識講啦,真係好好食!鰻魚肉超過1cm厚,醬汁惹味,食落極之滿足,飯粒粒粒分明,好!😋三款小食味道都唔錯,我覺得個鰻魚飯同雞白湯拉麵麵已經足夠叫人一試再試!😎