2017-08-31 982 views
是日十號波好震撼! 令今日day off嘅豬小姐晏晝不能外出要安全留在家中變番三號波 當然唔可以放棄見豬先生嘅每一分每一秒啦 豬先生 I'm coming落波後好多鋪頭都無開 無嘜野行 所以隨心就係旺角搵左間cafe坐下談下心「choice cafe」係位於旺角大街嘅百老匯戲院轉入去嘅樓上cafe 2/F 極度易搵餐廳主要以啡木色為主調 有家嘅溫暖感覺 見到胡桃夾子嘅擺設一入門口向右望就見到board game 小玩意等等 這是cafe必備的對吧我地order左set dinner ,dinner choice加個小食拼盤小食拼盤可以自選五款即炸小食 我地揀左蜜糖雞翼 炸餃子 炸薯角 椒鹽花枝丸同埋炸魚手指!即叫即炸 炸到全部金黃 趁熱食 夠哂熱氣呀哈哈蜜糖雞翼甜蜜煙韌 好有去bbq嘅感覺炸餃子係用左豬小姐喜歡嘅韭菜餃 餃餡都有啲肉汁炸薯角炸嘅時間唔夠 可以再燶啲會更香脆 而且薯味唔夠出椒鹽花枝丸係一般粉感重嘅貨色 不過勝在夠熱又惹味彈牙炸魚手指脆口嫩滑 點上絕配酸瓜沙律醬 正呀!每款小食份量少少地 純粹當過下口癮set dinner A係鰻魚炒飯 飲品揀左凍水蜜桃紅茶係加左蘿蔔粒 粟
是日十號波好震撼!
令今日day off嘅豬小姐晏晝不能外出要安全留在家中

餐廳主要以啡木色為主調 有家嘅溫暖感覺
見到胡桃夾子嘅擺設
小食拼盤
小食拼盤可以自選五款即炸小食
我地揀左蜜糖雞翼 炸餃子 炸薯角 椒鹽花枝丸同埋炸魚手指!
即叫即炸 炸到全部金黃 趁熱食 夠哂熱氣呀哈哈
小食拼盤
蜜糖雞翼甜蜜煙韌 好有去bbq嘅感覺

炸餃子係用左豬小姐喜歡嘅韭菜餃 餃餡都有啲肉汁

炸薯角炸嘅時間唔夠 可以再燶啲會更香脆 而且薯味唔夠出

椒鹽花枝丸係一般粉感重嘅貨色 不過勝在夠熱又惹味彈牙

炸魚手指脆口嫩滑 點上絕配酸瓜沙律醬 正呀!

每款小食份量少少地 純粹當過下口癮
凍水蜜桃紅茶
set dinner A係鰻魚炒飯 飲品揀左凍水蜜桃紅茶

係加左蘿蔔粒 粟米粒 鰻魚粒而且充滿燒汁香嘅炒飯

鰻魚比例上算多 口感細嫩而且無細骨 真心欣賞
鰻魚炒飯
燒汁過多 令飯粒太濕 但又不至於令口感變腍爛 燒汁嘅香甜同埋大大粒嘅鰻魚挽回唔少分數
雞柳帶子蒜蓉意粉
我地精心挑選嘅dinner choice就係雞柳帶子蒜蓉意粉
帶子需要加$20
配料 醬汁 麵/飯全部有得揀

香氣撲鼻 意粉用蒜蓉炒過 面頭再鋪上炸蒜 令蒜味非常濃郁

雞柳帶子蒜蓉意粉
意粉al dente 我認為口感岩岩好!不過豬先生就食開腍身啲 佢覺得好似唔熟咁

麵芯岩岩熟 軟硬適中就係al dente精妙之處 佢都唔識欣賞嘅哈哈
雞柳用香草醃過 入哂味 肉質厚而實
帶子只有四粒 好矜貴 雖然係雪藏貨 但食落都無雪氣 豬小姐認為意粉比配料出色呢

玩左盤飛行棋決一死戰!勝負係決定今餐邊個請
最後我一毫子都唔洗比 大家明哂啦哈哈
2017-08-23
$155 (Dinner)