2020-05-31
小妹這次山長水遠來到粉嶺聯和墟為愛犬托狗糧,點解去咁遠既原因除左顏色外,選寵物醫生相信同跟剪型師或保險agent 一樣,用開就唔會轉,因為佢最知你心。以前的我慣例去聯和墟食馳名豬手麵醫肚,名字就不開了,聯和墟老店一search 即有,然後用app搜出發現該店暫無顏色,小妹曾自己承諾出街只幫襯黃店,雖然嘴饞😽,太陽乾蒸下決定企埋一邊搵顏色店,這是港女的堅持對得住自己同自己的承諾。雄泰這店小妹曾經同朋友光顧過,上次幫襯也已經有兩年前的前了,喜歡它價錢實惠又唔會好大碟,可以揀多幾款。聯和墟是穩世高手雲集的地方,因為好多好野食,假日亦有人因為食豬手麵或拉麵特登山水水遠入黎,所以可以佇立開店數年食物需要一定水準。入到黎比左個口罩袋我收納口罩,如果我在酒店有信封收納口罩會覺得很正常,但小店有這種待客之道,往往令人很驚喜,未食野先加分。在這個炎炎夏日需要一個綠洲,形容這裡十分不錯👍🏻一入黎已經叮叮叮係咁加分,室內環境整潔,比起豬手麵好過佢多多多多聲,呢度仲有泰式滷水豬手飯食添😍😍😍是今天的bonus , 不過我去到時已經售罄,下次各位去食可以撞下彩數:)所以我選了肉丸船河,小妹對泰國最念念不忘的美食
所以我選了肉丸船河,小妹對泰國最念念不忘的美食之一。來到先喝一口湯頭,有少少滷水汁味,為適應香港人的口味弄得比較淡,所以我問待應拿了泰式調味架,上面有砂糖/魚露/辣椒🌶️豉油/辣粉,泰國朋友曾教小妹下的比例是1:1:1:1 ,但當然口味這隨個人而定啦, 加完果然好味好多,由其係青檸魚露將鮮味提升了不少。
另外值得一提是泰式凍檸茶,泰x 港式味道,茶沖得好好味😋,茶味突出又不會苦,好味過好多街邊珍奶飲品店,相信這茶膽沖奶茶亦同樣出色。顏色令我戰勝嘴饞的味蕾,看官唔好以為係一件小事,這簡直是天人交戰,內心天使與魔鬼交戰了不知多少次😅,好啦食飽滿足的心情就繼續做返苦力哈