2011-12-17 27 views
新一期米芝蓮放榜又係去搵食嘅時候! 其中見秀拉麵新登場, 決定慕名拜訪,希望尋回久違了嘅日本美味拉麵感覺. 最初以為實要排長龍啦, 可能七點還早吧, 居然不用等位!我點左最有名嘅黑秀拉麵$85加半隻溫泉蛋$5. 碗麵一黎時見d黑油烏卒卒咁浮面, 實在不太討好, 心想可能它有內涵吧! 結果真係食唔出所謂嘅黑醬油味只係覺得有點兒似炒燶野嘅味道 (可能係廚師把蒜頭燒燶左~). 試埋隻溫泉蛋, 蛋白係全熟! 再試埋叉燒, 感覺亦頗肥膩. 失望!男友點左博多元祖拉麵$85, 呢個湯底比較ok好濃稠, 應該用左好多豬骨去煲, 結果我就用左佢個湯底送埋我果d麵, 心諗可以補番下d骨膠原都好呀! 最好味嘅拉麵我仲未可以喺香港搵到,可能只係可以喺日本先搵到. 喺日本真係是但搵一間都好食過人架, 不過大地震後都係未敢去日本住, 有排都未有機會食好味嘅拉麵.

). 試埋隻溫泉蛋, 蛋白係全熟!
再試埋叉燒, 感覺亦頗肥膩. 失望!
黑秀拉麵$85加半隻溫泉蛋$5
博多元祖拉麵$85