2022-11-21 85 views
之前一直冇試過呢間手作功夫茶,咁啱嗰日同朋友經過,受佢推介,就買咗杯黃金芒果綠試吓。 一開始睇menu嗰陣完全唔明佢啲嘢飲喺用咩材料/茶底整,所以落單嗰陣都問咗店員唔少問題,問吓呢杯建議加咩料啊,問吓嗰杯可唔可以走冰咁。雖然我keep住問咗好多問題,但喺個店員都冇表現得唔耐煩,甚至好nice咁向我解釋咗好多我感到不解嘅疑問🥹唔似其他手搖鋪頭咁,問兩句就叫你快啲買或者躁你底。 我自問都算高要求,因為我喺嗰種三餐不離手搖飲品嘅人😂亦都嘗試過唔同地區唔同鋪頭嘅手搖,其實間間都喺大同小異。但喺!!彩明呢間手作功夫茶實在喺推翻咗我對手搖飲品一成不變嘅睇法。我本身嗌咗杯黃金芒果綠,但喺落完單之後、諗諗吓又想試吓加椰果同蘆薈,想試吓個口感如何。咁我就去問店員可唔可以幫我加返料啦,點知佢哋話我杯黃金芒果綠已經沖到一半啦🥲我諗咁都喺算啦,但個店員真喺好好人!竟然話唔緊要,可以幫我整過一杯😭😭😭最後都喺好快就沖好畀我啦!我逼不及待咁試吓杯黃金芒果綠,個味道真喺好清甜好清爽,吞咗落喉嚨仲會有種回甘嘅味道,夏天飲真喺不得了。重點喺啲椰果同蘆薈,以我嘅經驗,通常要畀錢加嘅料都喺會畀得勁少或者唔多好食,但
我自問都算高要求,因為我喺嗰種三餐不離手搖飲品嘅人😂亦都嘗試過唔同地區唔同鋪頭嘅手搖,其實間間都喺大同小異。但喺!!彩明呢間手作功夫茶實在喺推翻咗我對手搖飲品一成不變嘅睇法。我本身嗌咗杯黃金芒果綠,但喺落完單之後、諗諗吓又想試吓加椰果同蘆薈,想試吓個口感如何。咁我就去問店員可唔可以幫我加返料啦,點知佢哋話我杯黃金芒果綠已經沖到一半啦🥲我諗咁都喺算啦,但個店員真喺好好人!竟然話唔緊要,可以幫我整過一杯😭😭😭最後都喺好快就沖好畀我啦!我逼不及待咁試吓杯黃金芒果綠,個味道真喺好清甜好清爽,吞咗落喉嚨仲會有種回甘嘅味道,夏天飲真喺不得了。重點喺啲椰果同蘆薈,以我嘅經驗,通常要畀錢加嘅料都喺會畀得勁少或者唔多好食,但呢間嘅椰果同蘆薈真喺畀足,而且好有口感,飲呢杯嘢嘅同時個口完全唔會覺得寂寞,如果大家想加料的話,我十分推薦椰果同蘆薈。
順帶一題,一開頭見到彩明呢間手作功夫茶嘅員工都以為佢哋好惡😂但原來佢哋喺一啲都唔惡,仲好有耐性同好好人,建議大家經過彩明都可以停一停低,畀呢間彩明手作功夫茶一次機會!G持🔥🔥