2023-12-04 27 views
今日又二訪Corefy , 見到餐廳又轉左menu, 出左期間限定手作抹茶六品定食,作為抹茶控梗係要試一試🤣定食除左賣相精緻, 入面有唔同程度既抹茶味, 除咗甜品之外, 仲配撘鹹食▪︎茶蕎麥蕎麥麵幾彈牙, 加左日式芥茉醬, 食落好清爽▪︎餡蜜抹茶可芙Croffle 都係外脆鬆軟, 面頭超多紅豆, 配撘幼滑抹茶cream, 可感受到抹茶餘韻▪︎抹茶生朱古力好順滑, 入口即溶▪︎抹茶雪球曲奇一口份量, 口感香脆, 面頭灑左d糖粉, 茶味相對清淡▪︎富士小戚風面頭有好濃郁既芝士味醬, 戚風蛋糕保留左濕潤嘅感覺, 旁別仲有2款蕨餅, 好Q彈▪︎MATCHA TIRAMISU面頭灑滿小山園抹茶粉, 抹茶味比較香濃, 中間既cream 唔會好甜, ▪抹茶の戀漸層好靚, 先飲到抹茶奶香,後尾會有d 草莓香味散發出嚟

▪︎茶蕎麥
蕎麥麵幾彈牙, 加左日式芥茉醬, 食落好清爽

▪︎餡蜜抹茶可芙

▪︎抹茶生朱古力
好順滑, 入口即溶

▪︎抹茶雪球曲奇
一口份量, 口感香脆, 面頭灑左d糖粉, 茶味相對清淡

▪︎富士小戚風

▪︎MATCHA TIRAMISU

▪抹茶の戀
漸層好靚, 先飲到抹茶奶香,後尾會有d 草莓香味散發出嚟