2016-11-13 524 views
朋友住大角咀, 介紹我去一間新開 嘅餐廳食飯, 成間餐廳個裝修好型, 有中原一點紅的感覺,喺嗰條街嘅位置好型好顯眼。服務員友善地遞咗餐牌畀我哋, 仲介紹咗呢度嘅特色食物- 手工卷物同甜品伊甸園畀我哋, 既然介紹得就試下啦, 另外仲叫咗個黑松露芝士忌廉汁配美國炸薯條食㖭!黑松露芝士忌廉汁美國炸薯條$58, 但係大大碟,薯條又粗又長, 見佢色澤金黃都炸得唔錯, 薯條上洒咗啲調味粉, 仲淋左好多黑松露芝士忌廉汁, 黑松露味香噴噴, 芝士辣辣仲係 融嘅,所以 仲有一條條嘅芝士絲, 黑松露配芝士忌廉汁係絕配, 呢個配搭冇得輸。 最正嘅係有大碟又抵食。手工芝心釀菠菜魚卷$118, 好欣賞呢間小店別出心裁嘅配搭, 外面用咗一層 酥皮包住芝士,菠菜及龍利柳一齊 焗, 見到 外面層皮焗得好像酥酥脆脆, 但淋上了芝士忌廉汁, 口感咬落去一點也不乾,是軟淋淋的,因已吸收了芝士忌廉汁, 本身成個手工物及內裏包著的菠菜及龍利柳是不多調味的, 整個鹹味只靠芝士忌廉汁提供, 被包著的龍脷柳 焗完之後一點也不乾身且很香滑, 而且芝士忌廉汁是混合了蟹子粒, 一啖手工卷物伴著滿滿蟹籽粒的芝士忌廉汁咬落去再逐粒逐粒的爆開,
手工芝心釀菠菜魚卷
手工芝心釀菠菜魚卷$118, 好欣賞呢間小店別出心裁嘅配搭, 外面用咗一層 酥皮包住芝士,菠菜及龍利柳一齊 焗, 見到 外面層皮焗得好像酥酥脆脆, 但淋上了芝士忌廉汁, 口感咬落去一點也不乾,是軟淋淋的,因已吸收了芝士忌廉汁, 本身成個手工物及內裏包著的菠菜及龍利柳是不多調味的, 整個鹹味只靠芝士忌廉汁提供, 被包著的龍脷柳 焗完之後一點也不乾身且很香滑, 而且芝士忌廉汁是混合了蟹子粒, 一啖手工卷物伴著滿滿蟹籽粒的芝士忌廉汁咬落去再逐粒逐粒的爆開,感覺很爽很過癮。
伊甸園甜品
伊甸園 Waffle
伊甸園甜品-$118, 其實是 雜果窩夫伴雪糕. 雪糕有三種味畀你揀兩種, 包括雲呢拿朱古力及綠茶, 最後我哋都叫咗朱古力同綠茶。 窩夫甜品即叫即整, 需時等候, 但傾下偈唔經唔覺好快就上枱。 成碟窩夫雪糕份量好大, 總共有四大塊 厚厚的 窩夫, 上面滿佈習慣粒包括士多啤梨,奇異果,芒果 同香橙等… 雪糕旁邊仲有個玫瑰果醬, 呢個玫瑰果醬令我出奇地驚喜。 首先呢個窩夫整得好好味,因為佢唔會太乾太硬而且有少少質感似鬆榚, 但係 外面脆內面 煙韌嘅, 佢個玫瑰果醬食簡直係感覺清新而且開胃, 一放落口已經食到佢好明顯嘅玫瑰花味, 有花香且帶點酸甜, 真係令到你食多兩啖窩夫都唔怕滯, 你可以選擇窩夫唔點玫瑰果醬,而係放雪糕或者忌廉 一齊食, 但我覺得窩天配雪糕或忌廉冇佢配呢個玫瑰果醬咁好食咁有驚喜囉!
鮮芒香橙梳打
飲品叫左杯鮮芒香橙梳打$38, 都好大杯嘅,而且香橙同芒果味好濃郁,仲有好大粒嘅芒果肉喺裏面畀你食, 食嘢想飲返啲清新嘅飲品,呢個選擇都唔錯。
埋單同個friend 每人180蚊,食到好飽同好滿足。
2016-11-10
$180 (Dinner)
伊甸園甜品
伊甸園 Waffle