餐廳:The Point - Pizza & Pasta (九龍灣)地址:九龍灣宏照道38號企業廣場5期Megabox11樓10號舖前排喺尖沙咀The One食過The Point之後就念念不忘,因為佢哋嘅自家製意大利菜真喺做得有板有眼,加上佢哋有晚市2人/4人Classic Set,俾人整體嘅感覺就喺又抵又好食😋今次行開九龍灣MegaBox,喺云云餐廳之中俾我再次喺11樓見返The Point,所以決定再戰佢哋嘅石窯Pizza同手工意粉🍝$398嘅2人Classic Set,有2款頭盤、1款意粉或主菜同1個Pizza,另外大部份飲品跟餐有半價優惠☕️,Cocktail、Mocktail、咖啡、茶飲……都幾多選擇🍹嘢食未到,先上咗杯石榴檸檬凍茶(半價$29)同Latte(半價$20),石榴嘅甜香同檸檬嘅酸香balance得幾好🍋,夏天飲清新解渴,茶香順喉一啲都唔澀🌱小食叫咗龍蝦湯同意大利風乾火腿拼盤(+$28),手打龍蝦湯濃郁夠稠🤓,鮮香得嚟一啲味精都無,仲有一絲絲嘅龍蝦肉喺當中🦞;意大利風乾火腿拼盤就有4款精選火腿,莎樂美腸、巴馬火腿、煙燻火腿、意式香腸各1片,仲有水牛芝士同火箭菜,喺

小食叫咗龍蝦湯同意大利風乾火腿拼盤(+$28),
意大利風乾火腿拼盤就有4款精選火腿,
莎樂美腸、巴馬火腿、煙燻火腿、意式香腸各1片,仲有水牛芝士同火箭菜,喺幾唔錯好吊胃嘅前菜👍

✝️BBQ雞肉Pizza
The Point所有Pizza都喺即叫即整🍕,呢個主要用咗烤雞肉🐓、野菌🍄、焦糖洋蔥🧅、Mozzarella cheese同燒烤醬做餡料嘅Pizza,以意大利最幼滑嘅“00”麵糰發酵足足一日而成🇮🇹,
店內仲有一個火山石窯去烤焗Pizza🔥,令Pizza餅底喺快速高溫底下食落好似法包咁,
薄脆得嚟面頭帶有少少麵粉煙韌質感,火候控制得游刃有餘,令人一試難忘,所以點解我先嚟食第二次😆

✝️龍蝦芝士焗通粉 (+$48)
Macaroni and cheese (Mac & Cheese)喺源自英國嘅傳統主食🇬🇧,喺鐵Pan上面擺滿通粉,撈勻龍蝦汁同龍蝦肉🦞,放上濃香嘅芝士拎去烤焗🧀,每啖都充滿陣陣芝士同龍蝦鮮香🤤,
用匙羹舀起仲見到吸睛、望見都想食嘅拉絲添😍
2023-08-09
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$250 (Dinner)