2020-07-15
同朋友入到元朗又熱又肚餓,咁岩經過維港灣見到每日新鮮手作餃子俾佢吸引住,咁啱我係個愛餃之人,就決定走入去試下。餐廳入面唔算大但裝修好得意,牆上面有好多搞笑漫畫,睇完會回心微笑。座位亦都好闊落,坐得舒服。▶️椒鹽花枝丸佢有好多小食揀,我地嗌咗椒鹽花枝丸。即叫即炸,新鮮炸到熱辣辣,啲香味擁埋嚟。食落亦都好夠味,花枝丸好彈牙,外脆內軟。雖然幾熱氣但真係好惹味!▶️酸辣湯肥牛烏冬湯底夠酸,亦都好足料。烏冬滑嘟嘟,同好煙韌。份量足夠,兩個人share叫埋啲小食岩岩好。▶️郊外油菜食左熱氣野就緊係要食返啲菜,解下膩。啲生菜好新鮮,夠哂甜,而且食落索索聲。▶️韭菜鮮肉湯餃主菜就緊係要試下佢地嘅新鮮手製餃子啦!8隻大約39蚊,份量唔算多但價錢合理。餃子皮薄餡靚,豬肉好有肉汁,唔會煮得太老太乾。同埋塊皮都夠滑,唔錯唔錯。佢仲會送埋一碗粉葛豬骨湯,標明係無味精嘅碗湯。調味岩岩好,唔會好油,同埋飲完都唔會口渴,好健康。佢地嘅食物選擇都幾多,價錢相對親民,而且環境唔錯,值得一試。
▶️椒鹽花枝丸
▶️酸辣湯肥牛烏冬