2015-09-06
白蓮蓉包,我其實好少食包,怕太易飽肚食得唔夠多野囉!胃食既人會好 down 架。不過今次見佢肌膚幼滑,白雪雪,即管試試。揸上手熱辣辣又軟墊,用力摙吓佢仲好有彈性,手感一流,有啲揸到上癮咁,停唔到手。都係唔好再玩喇,要趁熱食,摵開一探究竟。好香蓮蓉味呢!蓮蓉入口幼滑夠漿口,清甜不嗆,我唔食甜既都覺得滿意,如果包皮再薄一點就更開心啦!潮州粉果,見到 display 好靚仔喎,就試試您啦!餡料清香爽甜,嚥韌帶滑既果皮包著粉葛、西芹、肥豬肉、等等,混為一體,整粒豪快地啪入口,塞得嘴巴脹脹的,勁開心!食前先將曉廚自家辣椒渣堆滿粉果,一啖一隻,香辣甜美又刺激,爽乎!豉椒蒸排骨飯,兒時情意結,非常傳統既排骨蒸飯,由我懂性幼稚園食到依家,快靚正又經濟又飽肚,好適合港人忙碌既生活,節奏急速既社會。少量豆豉香而不濁,最怕一大堆。再添幾絲紅椒作點綴,微微辛辣帶甜,跟排骨飯撈得均勻更加惹味。輕輕灑上甜豉油,開飯喇!飯香撲鼻,食慾大增,一啖又一啖,一啖又一啖,不需猶豫!香煎臘味蘿蔔糕,試完個頂級排骨飯後,要平伏一下興奮既情緒,黎個傳統蘿蔔糕。即叫即煎熱辣辣,兩面煎得金黃,微燶香口。食落清清淡淡略帶蘿蔔原味,仲食
香煎臘味蘿蔔糕,試完個頂級排骨飯後,要平伏一下興奮既情緒,黎個傳統蘿蔔糕。即叫即煎熱辣辣,兩面煎得金黃,微燶香口。食落清清淡淡略帶蘿蔔原味,仲食到有蘿蔔粒添。少少臘腸、少少臘肉,沾上大量辣椒醬更添風味!
淮山杞子蟲草花燉雞湯,樣樣都係補,補一補,身體自然好!雞湯味香濃,湯汁一滴不漏盡收肚裡。湯渣都無得幸免,淮山杞子蟲草花全部食得,只剩低雞件同瘦肉,好味!足足有兩碗湯呢,開心開心。
養顏薑汁糕,飽飽又到甜品時間,從來未食過薑汁糕,咩黎架?曉廚暫時唯一供應既甜品。新鮮出爐,咬返啖先。質感好似年糕啊,清爽甜味不過濃,就算我唔好甜品,都覺得唔錯。點點薑味夠醒神,黏黏嚥韌口感,食得過。