2019-04-03 177 views
忽發其想今日入大坑食嘢,大坑夜晚好靜,但係開緊嘅餐廳有好多,行到街尾,見到呢間叫「肉骨皇」。望吓門口個牌推介嘅食物都好吸引,就入咗去。入到去裝修唔錯,牆上掛住幾個牌介紹食物。坐低望吓個Menu,侍應介紹話呢個Menu係呢個禮拜新出嘅。上邊竟然比我見到好少見嘅乾肉骨茶($98),一場嚟到梗係要試吓啦。我再叫左喺門口大大個牌介紹嘅馬拉盞燒大頭蝦($188),仲有熱薏米水($30)。等左10分鐘左右就上菜啦。乾肉骨茶🥘萬眾期待嘅肉骨茶嚟到喇,果然同我平時食開嘅肉骨茶非常之唔同,入邊有秋葵冬菇,但係就冇咗平時嘅豆泡同埋金針菇。即刻試一試冬菇,非常爽口彈牙超好食,好有味。秋葵切得細細粒,容易入口,吸左啲蒜頭同埋肉骨茶既肉味。試埋主角豬軟骨,食得出豬軟骨係落咗好多心機整嘅,肉味非常濃郁,軟骨亦都係一個咬得落嘅軟硬度,啲醬汁既味道冇傳統肉骨茶咁甜同埋冇咁重藥材味,怕藥材味嘅朋友就啱晒啦。呢味菜送飯一流。馬拉盞燒大頭蝦🦐再試埋馬拉盞大頭蝦,上菜嘅時候真係不自覺哇一聲,好大隻嘅蝦啊,拍得上平時食開嘅龍蝦尾嘅size。侍應好貼心俾咗刀叉同埋濕紙巾我去拆隻大頭蝦,拆開過程非常順利,睇得出隻蝦嘅熟度啱啱好,啲
入到去裝修唔錯,牆上掛住幾個牌介紹食物。

等左10分鐘左右就上菜啦。

乾肉骨茶🥘
即刻試一試冬菇,非常爽口彈牙超好食,好有味。
乾肉骨茶

秋葵切得細細粒,容易入口,吸左啲蒜頭同埋肉骨茶既肉味。

馬拉盞燒大頭蝦🦐
馬拉盞大頭蝦

再試埋馬拉盞大頭蝦,上菜嘅時候真係不自覺哇一聲,好大隻嘅蝦啊,拍得上平時食開嘅龍蝦尾嘅size。侍應好貼心俾咗刀叉同埋濕紙巾我去拆隻大頭蝦,拆開過程非常順利,睇得出隻蝦嘅熟度啱啱好,啲肉唔會黐實個殼,食落非常爽口彈牙,好耐未試過啲咁好食嘅啦蝦,醬汁完美地帶出蝦味。

薏米水

薏米水都非常好飲,我系一個好怕飲甜野嘅人,呢杯薏米水嘅甜味係由冬瓜煲出嚟,感覺非常健康亦都非常天然,問一問原來啲甜冬瓜係煲咗三個鐘咁多架,真係誠意之作啊。

食飽飽同侍應吹下水,發現原來呢間野嘅大廚係馬來西亞人,老闆又喺新加坡回流,唔怪得知食物咁有星馬地道嘅味道啦,下次再黎要試埋其他野先得!
2019-04-03
$300 (Dinner)
馬拉盞大頭蝦
  • 乾肉骨茶