2020-09-04
不是網店!😆真·求其見到一間就行入去買😂我成日以為boxcake要喺ig shop買先會有機會試到🤣 點知!實體店都有🤩🤩 仲要價錢相宜💗 今次就去左食來自台灣嘅隱世小店-茶茶go 嘅盒子蛋糕同埋野飲~🍑夏夜白桃烏龍🧊 $24其實本身我係想飲佢其他招牌野飲/fancy 啲嘅野飲,但揀唔到😂所以就不如揀個通常都唔伏嘅野飲😂✤ 首先我自己就覺得個烏龍味好濃,但白桃味就反而冇烏龍味咁濃咁,如果白桃味重啲應該就會更加好飲🥰✤然而我唔記得叫半糖同三份甜🙈🙈雖然飲落口都冇我想像中咁甜,但後勁真係比較強😂我諗少甜會比較適合我...💜芋泥肉鬆盒子蛋糕🎂 $36其實私心芒果盒子🥰 因為個樣勁靚,但因為自己一直唔敢試有肉鬆嘅蛋糕,因為一黎唔太鍾意食肉鬆,二黎覺得唔應該放入甜品入面~但我都係好奇心太大,最終買左芋泥肉鬆盒子黎試😆✤ 首先價錢真係好平,起碼比一般ig shop嘅平🥰 老實講,去到先知佢賣呢個價🙈✤ 芋泥嘅份量你可以睇到🤣嗰層芋泥真係超級厚超級勁多😍 真係一啲都唔吝嗇😆而且芋泥打得夠香甜且綿密😋 真係似用左靚芋頭🥰 ((有啲芋頭係得個香味 但食落無乜味道咁...但呢個唔係!✤ 面頭都鋪滿一層厚
🍑夏夜白桃烏龍🧊 $24
💜芋泥肉鬆盒子蛋糕🎂 $36
✤ 面頭都鋪滿一層厚厚嘅肉鬆~不得不說嘅就係,原來肉鬆同芋泥係ok夾嫁喎😳 肉鬆嘅口感為成個以soft為主嘅boxcake帶來新鮮感,而佢嘅鹹香味亦可以刺激味蕾,令到成個蛋糕嘅味道唔會淨係得甜味咁單一,一啲都唔會漏/覺得膩🤩
✤ 最surprise 嘅係佢喺肉鬆下面都夾住一層cream先到海棉蛋糕,但個層cream並唔係一層普通簡單嘅白色cream, 佢個cream都加左啲芋泥🤩係芋泥cream! 所以成個boxcake真好重芋泥味😍
(( 芋泥控 要出動啦! 佢係足料到我分左兩餐食😂
其實都幾有驚喜,我無諗過賣手搖嘅店舖竟然有賣呢款嘅盒子蛋糕,而且佢仲要有好多味揀,又抵食🥰 如果大家去開嗰邊,可以不妨試試佢🤣