好友知我喜歡吃手撕雞,所以特別介紹依間烱記手撕雞專門店,有多款不同製法的手撕雞菜式,我又點會錯過呢。入到店舖,感覺有點似去咗音樂室,牆壁上掛滿很多黑膠唱片,而且帶少許日式風格,感覺設計與別不同。看看餐牌先,除了有多款手撕雞撈麵/飯/腸粉、獨家鵝油撈麵外,另有煲仔菜,撈丁、米線等,很不錯。手撕雞雙拼撈麵    $58我選了雙拼,依碟是鹽焗手撕雞加腩叉,條條雞肉都去了骨,方便食用,雞肉都幾嫩,肉質爽滑,而腩叉是較肥的叉燒,吃起來不會太乾,有些油脂  ;  另外至於太子鵝油撈麵又是餐廳的招牌菜,充滿油香,粗身麵條更掛滿鵝油,帶鹹鮮味,層次感提升,口感變得豐富一點,加埋爽口嘅雲耳,少少酸辣,好開胃。秘制醬皇豬手撈麵    $52鵝油撈麵咁吸引,朋友又話想食,就點咗豬手撈麵。陣陣鵝油飄香入鼻,正因為加左鵝油,食落又香又滑,麵質彈牙,而且條條分明,絕無打結,鵝油亦唔會淨係得鹹味,有帶少少甜味,食落又鹹香十足,而豬手大大件,醬料係自家秘製,炆到好夠淋但又唔會爛晒,超多骨膠原,調味亦啱啱好,醬汁濃到張口,越食越好味,停唔到口,同樣都係配上爽口嘅雲耳。香茅豬扒蔥油撈丁    $42依款又是邪惡美食,好大
手撕雞雙拼撈麵    $58

手撕雞雙拼撈麵
秘制醬皇豬手撈麵    $52

秘制醬皇豬手撈麵
香茅豬扒蔥油撈丁    $42

依款又是邪惡美食,好大塊的豬扒,肉質好juicy嫩滑,香茅味突出,配合爆香過的蔥油來撈丁,味道會更好,麵條彈牙,鹹香惹味。
香茅豬扒蔥油撈丁
香茅雞扒蔥油撈丁    $42

呢度撈丁係用出前一丁炒得好乾身,啱晒我口味,雞扒醃得好香好有香茅味道,食落去好濃郁,雞肉嫩滑,食唔到雪味,再加埋蔥油嘅香,零舍唔同。
香茅雞扒蔥油撈丁
餐湯是紅蘿蔔粟米湯,清清甜甜,潤喉解膩。

大家都喜歡凍檸檬茶,茶底清徹,檸檬清新,冰冰涼涼,消膩解渴。
2023-03-02
Type of Meal