2024-04-27
HeSheEat Cafe (THE FOREST) 裝修非常之有特色,以溫暖嘅木色系為主題裝潢,散發簡約小清新的文青風。店內特別配上造型獨特嘅圓筒形吊燈,與咖啡色藝術磚牆相映成趣,增添幾分文藝氣息。同時,寬敞嘅樓底配上大面積落地玻璃窗,俾人一種敞亮舒適嘅用餐空間。講到食物,主菜本身已經好正,份量都幾滿足。不過,真正攞命嘅係佢哋嘅甜品!真心推薦!💕主菜方面,我哋叫咗香煎比目魚樓配蜜糖芥末薯仔同蟹肉辣肉腸蕃茄水牛芝士扁意粉。香煎比目魚樓配蜜糖芥末薯仔嘅味道同口感相當特別。比目魚經過香煎處理後,外皮變得輕輕酥脆,而魚肉內部則保持濕潤和嫩滑,帶出魚本身的鮮美。配搭的蜜糖芥末薯仔,則為整道菜增加了甜中帶微辣的風味,薯仔烤得外皮帶脆,內部柔軟,芥末的微辣與蜜糖的甜味結合,既創新又誘人。蟹肉辣肉腸蕃茄水牛芝士扁意粉則展現了豐富的層次感和濃郁的口感。扁意粉本身吸收了蟹肉和辣肉腸以及蕃茄的醬汁,使得每一口都飽含海鮮與肉類的鮮味及蕃茄的酸甜。辣肉腸提供了微辣的刺激,與蟹肉的鮮甜相輔相成。水牛芝士的加入,則帶來奶香濃厚,並帶有淡淡的鹹味,使整道菜的口感更加豐富多維。這道菜不僅味道豐富,還有令人滿足的口感,
蟹肉辣肉腸蕃茄水牛芝士扁意粉則展現了豐富的層次感和濃郁的口感。扁意粉本身吸收了蟹肉和辣肉腸以及蕃茄的醬汁,使得每一口都飽含海鮮與肉類的鮮味及蕃茄的酸甜。辣肉腸提供了微辣的刺激,與蟹肉的鮮甜相輔相成。水牛芝士的加入,則帶來奶香濃厚,並帶有淡淡的鹹味,使整道菜的口感更加豐富多維。這道菜不僅味道豐富,還有令人滿足的口感,是一個味蕾的極佳享受。
牛油果奶昔嘅味道同口感真係難忘。用咗新鮮牛油果整,超滑嘅口感加上啲淡淡嘅果香,再加埋牛奶嘅奶香,搭得好好,每一啖都好滿足😊。牛油果同牛奶嘅味道完美融合,飲落去特別滋潤。
特濃5.0牛乳軟雪糕芭菲(朱古力Oreo味)就係甜品中嘅翹楚🍫。高濃度牛乳雪糕,質感超級綿密,口感滑到不得了。加入咗朱古力同Oreo碎片,既有朱古力嘅濃郁,又有Oreo餅干嘅脆香,層次豐富。每一啖都係濃郁同香脆嘅完美配合,真係視覺同味覺雙重享受。
至於原味梳乎厘班戟,味道細膩又輕盈🍰。班戟超級蓬鬆柔軟,外層微微脆口,內裡卻保持住嗰份濕潤。搭上簡單嘅奶油同糖粉,每一口都有牛奶嘅甜味同梳乎厘特有嘅滋味。