2024-06-09 26 views
朋友講起新都會有間新開既甜品舖唔錯,今日黎葵芳行街就黎試下。餐廳係新都會廣場5樓裝修係木系風格,我覺得都幾舒服叫左個掃街小食全餐,成個拼盤好適合打卡😆而且每樣大約兩件到啱曬咩都想試吓既人。魚蛋好大大粒好彈牙,好滿足。山椒鹹蛋黃雞翼,好食,鹹蛋黃醬唔漏/膩,雞翼炸到好脆,放左一陣食,雞翼入面都係juicy麻辣牛筋腩,微辣,牛肉分量多,牛腩唔會過淋食唔到肉感,炆到軟得黎又有少少咬口。加$18配左蝦頭油撈麵,係有少少梘水味既寬麵,爽口彈牙。個人覺得牛筋腩配呢個麵好食。呢度有好多款唔同既雞蛋仔,有啲味道都幾特別,例如係咖哩紫菜肉鬆、餐肉辣菜脯,我都幾想試,但屋企人好鍾意食榴槤,所以就是試下D24榴槤雞蛋仔。雞蛋仔一上檯,熱辣辣有好大陣榴蓮味,表面少少脆,裡面好軟熟,有小小榴槤餡,每一口都有濃濃既榴槤味,鍾意食榴槤嘅可以一試,但建議一定要趁熱食哂佢。由於朋友好推薦食甜品,所以我叫左個比較特別嘅芝麻糊豆腐湯圓椰皇蛋白原隻椰皇上,芝麻糊黑芝麻味濃但調味唔會太甜,椰皇蛋白椰味重好食,入面仲有兩粒豆腐湯圓,唔係好食到豆腐味但係湯圓過來黑芝麻味超重,用料實在,一開始以為湯圓係比芝麻糊染黑左,點知個皮都係全

餐廳係新都會廣場5樓

裝修係木系風格,我覺得都幾舒服

魚蛋好大大粒好彈牙,好滿足。

加$18配左蝦頭油撈麵,係有少少梘水味既寬麵,爽口彈牙。

個人覺得牛筋腩配呢個麵好食。

原隻椰皇上,芝麻糊黑芝麻味濃但調味唔會太甜,椰皇蛋白椰味重好食,入面仲有兩粒豆腐湯圓,唔係好食到豆腐味但係湯圓過來黑芝麻味超重,用料實在,一開始以為湯圓係比芝麻糊染黑左,點知個皮都係全黑色噶,哈哈

屋企人叫左芋頭西米椰皇蛋白,佢本人就係一個芋頭控,芋頭西米芋頭味好重,上面嘅三色芋圓芋頭或者蕃薯味都出,煮得岩岩好,彈牙之餘軟硬適中,好濃芋頭味,蛋白甜味適中,撈埋椰皇肉食簡直絕配,最後成只連肉食埋

飲品方面,叫左苦瓜香檸茉莉同西瓜香檸梳打。
西瓜香檸蘇打,有西瓜粒,有口感,清爽解渴。
苦瓜香檸茉莉,少見配搭,但出奇地夾,苦瓜既清涼感,檸檬嘅香味同埋少少酸味再加上茉莉花茶嘅味道,三樣味道啱好平衡,苦瓜令到檸檬茶多左一份清涼感,幾特別,推薦一試。

整體黎講,呢間餐廳嘅嘢食都幾好,最中意係佢嘅甜品,如果經過新都會想同朋友慢慢坐低傾吓計,慢慢食港式小食同糖水我會encore 。