2019-09-17
係近呢兩年,鍾意食芫荽的人好似按年遞增般,令到芫荽成為話題之物,就好似再早幾年的紫薯乜乜乜、綠茶乜乜乜咁。可以放上網上呃Like的餐廳及地方,就會有一堆年輕人慕名而來 (真係唔可以睇少網上的威力)。今次介紹的餐廳係尖沙咀戲曲中心內,可以一次過影晒戲曲中心及入面餐廳的名物:芫荽車仔來。入到去已經有好多枱坐滿,好彩有少量位淨。餐廳當日無餐點,全部都係散叫。凍奶茶的茶味夠濃,但飲開多奶的我就覺得涰左少少。凍荷蘭谷古的味道夠濃,而且無加糖,唔愛甜的人可以揀。但⋯ 可能係凍的關係,D朱古力係底溶唔曬。飲品一到,白飯也跟住一齊到。但碗飯放下10分鐘後,我們點的豬排才送到⋯ 所以食的時候,飯已經唔夠熱了。椒鹽豬排的份量不少,而且切件的豬排上,舖滿炒香的辣椒及香蔥,非常惹味。豬排的肉質淋身,而且夠人味,最啱用黎送飯。食完豬排及白飯後,我們用枱上的QR Code查單時才發覺職員無幫我們落到車仔麵⋯ 不過好彩職員好快幫我處理下單,好快就有得食。食車仔麵,當然就係試呢到出名的芫荽湯底啦!嗯,芫荽比網上見到的少左好多,起碼我見唔到座芫荽山仔。雖然俯瞰個湯底都係綠色,但係當用匙羹端起一羹湯時,就會見到個湯其實都
凍奶茶
凍荷蘭谷古
白飯
失傳懷舊椒鹽豬扒
雖然俯瞰個湯底都係綠色,但係當用匙羹端起一羹湯時,就會見到個湯其實都係清湯,再加芫荽煮成。如果追求好濃郁的芫荽味就可能有少少失望。
車仔麵都有得揀麵質,我今次就試左台灣百年老字號手造麵。呢個麵的麵質都幾有咬口,可以一試。
總括而言,整體水準還算可以,值得一試。由佢地碗飯「早左」10分鐘到,同埋漏左我個車仔麵無落到⋯ 感覺服務可以有改進的空間。
我係一個愛寫字愛分享的吃貨!如果鍾意我分享的,我邀請您訂閲我的食評,我會繼續與大家繼續發掘有咩CP高的冰糧!(敬禮)