2022-11-17 97 views
鬼混 (西環)好食度: 😋😋😋😋/5性價比: 😌😌😌😌/5回頭率: 🚶🏻🚶🏿🚶🏼🚶🏾🚶🏽/5價錢:@HKD390 話說港男相當黑仔,第一次想去試呢間餐廳時,無預約,點知一去到就遇上有人包場搞生日🤦🏻‍♂️而且近期這已經係港男第二次遇上同類嘅事添。因此呢次同朋友就打電話預約定先,咁就實無死啦。首先去到餐廳個環境真係好靚,係充滿住打咭位,好多特別嘅擺設。連去洗手間嘅門上面都特點,不過港男都真係好想知,係洗手間可以有咩miracle happens 呢?總而言之呢度真係可以有排影相㗎。然後港男一行四人被安排咗喺一長八人枱,同枱重有啲蘑菇擺設添,又係可以打咭嘅時候啦。咁影咗咁多相都係時候睇吓食乜啦,就咁睇都有好多幾得意嘅食物組合咁,真係樣樣都想試吓咁。咁最後港男就同朋友們叫咗椰椰咖哩粉薯條配牛油果醬、麻辣凍的蜆、雙色焗蠔、香煎鴨肝配封門牛柳、龍蝦沾麵同滷水香煎鵝肝芝士燉飯,然後港男就叫咗杯桂花金橘蘋果沙冰飲吓啦。其實餐廳提供嘅飲品都好特別,啲結合又係幾有趣咁,有機會或者下次可以試試其他呢。首先講吓杯嘢飲先,開頭第一啖飲落有啲青青哋嘅感覺,可能係陣蘋果味,之後再飲就覺得清清哋幾好飲。之後送上嘅椰椰
鬼混 (西環)

好食度: 😋😋😋😋/5
性價比: 😌😌😌😌/5
回頭率: 🚶🏻🚶🏿🚶🏼🚶🏾🚶🏽/5
價錢:@HKD390

之後送上嘅椰椰咖哩粉薯條配牛油果醬,薯條係好似m記咁糝滿shake shake粉咁,係好夠味嘅,但美中不足係嗌咗牛油果醬,實在係太固態狀,比較難蘸到醬,同埋啲薯條全部都偏腍身,但港男就比較喜歡食脆嘅。

而個麻辣凍的蜆都好味,雖然只係普通嘅麻辣味,但對會想食辣嘅人嚟講係惹味嘅,而其實佢唔係好辣,真係食個癮㗎咋,對追求地獄辣嘅人嚟講就唔好太大期望。

再嚟就係滷水香煎鵝肝芝士燉飯,係幾特別嘅,滷水味好香,比港男嘅感覺係似食緊意式魯肉飯咁,而且係好味嘅,再加上個鵝肝都煎得很好,值得再食。

雙色焗蠔上到嚟,終於知道係咩色同咩色啦,一個係平常嘅芝士焗,另一個係黑色嘅疑似豆豉焗,不過港就食咗最穩陣嘅芝士焗蠔,不過聽朋友回報黑色焗唔伏,但唔太特別,試一次就滿足。

香煎鴨肝配封門牛柳都擺盤擺得幾好睇咁,好味,但無話太驚艷到港男。

至於個龍蝦沾麵其實唔太沾麵,因為啲湯汁一早放埋一齊住到吸收晒,反而似係pasta咁,只係啲麵換咗做拉麵咁姐。味道係唔錯嘅,但沾麵個名欺騙咗港男嘅感情🤷🏻‍♂️

食完正餐就梗係食甜品啦,由於三款都吸引到朋友們,而小朋友先做選擇㗎咋,所以要晒三款。

首先出場嘅係打咭之選迷幻蘑菇,上菜前職員會等你ready好先揭蓋嘅,所以就係拍片嘅好時候啦。雖然打咭真係一流,但味道普通,菇柄嘅係幾好味嘅,但個菇蓋就一般,如淨食啲雪芭就太酸,如果連埋上啲硬硬嘅糖霜又太甜,不過港男就無試過菇蓋連菇柄一齊食,可能可以中和少少都唔定。

然後個爆谷火山配雪糕又係一個打咭之選,但打完咭之後就真係好普通嘅爆谷,純粹係黏成一舊火山咁,味道無咩特別。

而個鐵觀音芝士蛋糕都係好味嘅,但亦都係唔會有太大驚喜噉。

總括而言,餐廳佈置一流,打咭位處處,食物水準同賣相都好好,不過甜品類可能要多啲花款,否則真係試過一次就夠。但係港男仍然相當推介呢間餐廳,係可以再試之選。

———-//////————
地址:西環南里8號地舖
電話:59202838

~~~~~~~~~
#堂食 #kongerguy #kongercouple #搵食 #情侶 #港侶 #couple #foodie #food #美食 #鬼混 #viewonwon #viewonwonhk #viewonwon餐廳 #西環美食 #西環 #迷幻蘑菇🍄 #saiwan #saiwanfood
$390 (Dinner)