2008-12-30
喺幾年前﹐美式漢堡快餐喺香港差不多被M企業壟斷﹐跟本冇乜其他同類既選擇供市民挑選。但喺呢幾年﹐好幾間外資美式快餐企業逐漸開始來港發展﹐令本身壟斷既美式快餐市場帶來一個良性競爭。良性競爭帶來進步﹐而這進步帶給各市民一個不斷改進同進步既食物質素。雖然競爭選手未有在加美的那麼多及激烈﹐但有選擇總好過冇選擇。Mac包價錢較平﹐但一向都覺得Mac包比較乾兼冇肉汁﹔Mos包貴些﹐但連女士都批評份量細﹐而TRIPLE ﹐SHAKE & FRESH 包側較貴﹐所以全部都唔會食。以價錢﹐味道﹐質素同份量來分析,本人覺得BK在每一準則都做得平均 ﹐唔會偏向那一準則。Whopper with Cheese – $34 A la carte 唔跟餐 。如期望一樣﹐包同肉既份量夠大﹐肉汁豐富﹐蔬菜(番茄﹐生菜﹐酸瓜﹐生洋蔥)新鮮爽脆﹐生洋蔥既味道令個包好野味。。但個包唔係幾夠熱同生菜唔係咁多﹐有少少失望﹐但相信係師傅手勢既個別例子。#6 餐 (炸雞包) - $30。 可能剛剛做起﹐包好熱﹐雞件亦好熱好脆﹐味道很好。老婆喺擔心熱氣既憂慮下都話質素好好同好好味。但同樣覺得生菜比較少。總括來講﹐BK係一個喺價錢﹐味道
總括來講﹐BK係一個喺價錢﹐味道﹐質素同份量都做得幾好既一個選擇。