2009-06-03
而家想吃火鍋,就會想起春夏秋冬,呢兩日同工友都突然牛癮起,今晚收工又在此一聚﹗醉雞鍋湯底是首選,$28特價,份量卻也不少,接近半隻冰鮮雞,再加香噴噴既藥材湯底,仲要今日送多支森堡啤酒俾我,真係抵到爛﹗我在想會不會有人入來食個湯底就走人呢?先來一碟神戶牛肉,$98夠哂大碟,肉脂紋理分明,起哂雪花靚得不得了,在湯底輕灼數十秒放入口,既有油脂香亦有肉香,質感嫩滑味濃澎湃,建議輕灼至少少粉紅色就要即食,半熟下更多肉汁更鮮甜﹗不得不再讚呢個特價湯底,雖然平不過味道真的不錯,叫左個雜菇拼盤,菇類吸收左湯汁後異常鮮甜,陣陣藥材清香,好食﹗炸魚皮,呢間出品的夠香脆亦大碟惹味﹗食完神戶牛再來多個頂級手切肥牛,呢隻雖然無神戶牛咁嫩不過牛味極濃鮮,見到好多食客都係點呢個牛可知其受歡迎程度,肉質夠香亦無咩渣切得夠份量,品味一片後不到數十秒又自自然然想再灼第二片。手打墨魚丸一碟十六粒,夠哂彈牙,卻未夠墨魚香,如在打墨魚膠時再加入更多切碎了的墨魚粒口感及味道一定更佳﹗韮菜豬肉餃包得恰當,淥完唔會爛開散哂,韮菜豬肉份量比例岩岩好,吃下滿口清香帶鮮甜,好味道﹗今次無吃海鮮,四個人食埋單每人$150,上次同食友傾過佢都
炸魚皮,呢間出品的夠香脆亦大碟惹味﹗
今次無吃海鮮,四個人食埋單每人$150,上次同食友傾過佢都話呢度0的牛真超值好味又大碟,看來除了值得懷念的荃灣豬骨張外,呢度將會成為我地打邊爐必到之地﹗