2024-04-08 73 views
今日同朋友去旺角行街睇戲,到食晚飯嘅時候,朋友話想去食打邊爐,佢仲話旺角區都有好多隱世小店,食物質素很好,咁就見到一間有幾個海鮮漁缸喺門口,店外店內都好光猛,一於入去食。這間食店叫大排檔火鍋,位於旺角砵蘭街139號地舖,港鐵油麻地站A1出口,行幾分鐘就到,非常方便。一入到去就覺得這間火鍋店都有大排檔感覺,因為而家好多火煱店都在樓上,好少係街邊見到有,同埋路人行過見到你在打邊爐,好有舊時風味。店內環境都寬敞,整潔乾淨,光猛舒適,令人坐得舒服。這間火鍋店除了有打邊爐,仲可以食中式小菜,有成30幾種菜式,有牛肉、豬肉、雞肉、魚肉,亦有海鮮蝦、魷魚、蠔、蜆,仲有鵝腸、鴨舌、鴨腳,除咗小菜,還有煲、蒸菜式及炒粉麵飯,真係非常吸引,但我個朋要選擇吃火鍋,佢話見到隔籬枱個火鍋好正,好有味道,而餐牌上的食物選擇很多,火鍋湯底都有2類,招牌湯底同靚湯底,夾埋超過10款可以揀,牛肉、豬肉、海鮮的款式都多,其他的有餃子、丸類同新鮮蔬菜等等。 入單後先送上火鍋調味料,5格盒整齊乾淨,有蔥、蒜、芫茜、辣椒、樣樣好新鮮,仲有至愛的炸蒜。 我哋叫咗香茜皮蛋湯鍋,因為我哋有不喜歡食太辣野,就叫咗個不辣湯鍋,湯入面材料

我哋叫咗香茜皮蛋湯鍋,因為我哋有不喜歡食太辣野,就叫咗個不辣湯鍋,湯入面材料份量都幾多,尤其是豆腐,湯味都好香,仲有皮蛋、芫荽嘅味道,所以個湯汁都好惹味,甜甜地好香口,豆腐都好嫩滑好入味,同啲芫好配合,好好味。跟住我地叫咗日本黑豚豬肉片、台灣香菇貢丸、芝士腸、生根、冬瓜片來夾個火鍋,日本黑豚豬肉片都幾好食,份量都幾多,又有新鮮好重豬味,入口即化,不會覺得煙靭,而生根又係份量不少,落鍋後就吸晒湯嘅精華,非常入味,芝士腸就爽口彈牙,皮薄餡靚,而台灣香菇貢丸仲爽囗彈牙過芝士腸,入面仲有好多香味冬菇,真係未食過這種貢丸,最後落冬瓜片,因為啲湯已經好濃郁,令到冬瓜片更入味過生根,真係令人口感滿足。

火鍋緊係要配啤酒,清甜有清熱,非常夠味,與火鍋係絕配,而且飲完覺得去油膩,仲可以飲多啲,一樽都夠晒兩個人飲。

整體來講個火鍋真係唔錯,價錢亦唔貴,值得推介俾大家,我下次一定要同多啲朋友來試吓小菜種類。