2017-11-30
天氣涼浸浸,秋風送爽,雞煲癮即時一發不可收拾! 一班「新界友」又係時間聚會,CALL齊人馬3人揸車由地膽帶路去聯和墟嚐雞煲去!泊底架車喺餐廳附近錶位就去擦餐勁!我地呢班食肉獸,又鍾意食辣,呢度嘅「秘製雞煲」當然唔會逃得出我地嘅掌心,我地呢班友鍾意雞煲,要啲醬汁剛剛好嘅,雞煲靈魂,一定係醬汁!唔好太多太多汁好似湯咁,話明雞煲,當然要有2種食法,同埋食完雞再加湯架嘛!呢度嘅雞煲正合此意!唔會水汪汪汪,餐廳炒製辛香味濃嘅醬汁剛好掛滿雞件,我地專登叫左個「中辣」,雞煲要有辣味鮮食得過癮架!佢麻與辣兼備,唔一味死辣,吃得香料層次,辛辣感直擊味蕾,加埋吸盡香辣精華嘅洋葱芫茜, 雞煲充滿雞嘅油香,雞件烹煮時間掌握得恰到好處!好!準備好邊爐Mode!品味人生歎完雞當然就歎牛! 佢地牛都有好多款可以揀,佢有「手切PRIME級靚牛」呀,價錢都OK,食肉獸當然要試啦,一分錢一分貨,達PRIME級靚牛真係好味好多!美國分級嘅極佳級(Prime),即最高等級的牛肉,肉質同脂肪分布最佳,佔牛嘅部位唔多,牛肉與脂肪嘅紋理、緊密交纏,亮麗色澤上枱已覺心動,入口油香溢出,好享受啖啖牛肉味,Good !驚喜見到有埋「牛胸
驚喜見到有埋「牛胸尖」呀!難得遇上!有人叫佢做牛胸油或者叫牛白肉,朋友吃得咀刁,話呢塊係牛胸前肋骨上嘅一塊筋膜肌肉,全身帶透白,食落爽爽脆脆,由於數量唔多,平時食牛肉檔都要預留,好搶手的,見到就即叫一碟!
另外火鍋配料再叫左手打四寶丸、脆脆豆卜同菜,加多碟脆鯇腩。「手打四寶丸子」好彈牙,有12粒,豆卜同菜最啱我地班愛辣友繼續享受辣辣湯頭!脆鯇腩都好爽脆同新鮮!
3個人再叫左竹庶水同啤酒,成晚吹吹水。人有時都要識得停落黎,見下朋友,感受下人生!