2015-05-24 270 views
又到一年一度太平清醮既日子,按照傳統,一連三日,島上居民都要守齋直至飄色完畢,而島上的麥當勞亦是全世界一間會售賣齋包。今年一連三日假期,當然要入長洲湊熱鬧啦,一踏入長洲,麥當勞熟悉的招牌展現眼前。原本想叫埋薯餅同甜筒,但原來都無得賣,聽店員講原來係製造過程中有加入非素既材料,所以齋戒期間暫停供應。試左一口素菇包,感覺有啲似蝦堡,只係中間果舊換左炸菇,但由於我自己對台灣鹽酥菇有一定的偏好,以為素菇包入面應該差唔多,原來係有一堆雜豆,但我完全食唔到完整既菇,所以都有少少失望(而且我唔係太喜歡雜豆)。

香脆素菇包
2015-05-24
TakeAway
$40 (Lunch)