2019-05-29 57 views
星期日同媽咪食完afternoon tea 都已經6點,又未肚餓就去咗中環行下街。係搭半山扶手電梯個陣,就望到一間日式拉麵店,我地就決定去試一下。一坐低,店員就奉上熱茶,再好細心咁介紹金鶴人氣食品。依家仲有會員優惠,只要Download apps 就可以進行儲分,仲會即送溫泉蛋。我就叫咗金鶴新出品嘅極濃雞白湯拉麵🍜而媽咪因為唔係咁肚餓就叫咗串燒。🍢店員Carol 服務真係好好,好有禮貌之餘又好細心。知道我們叫咗串燒,就比咗小小日本手工啤酒🍺我地試。啤酒帶點柑橘🍊香味,非常易入口。店入埋嘅裝修都好有日本風情🇯🇵,牆上幅畫係白鶴再加上金色做背景,唔通係襯返店名?廚房係開放式,可以比客人睇到煮麵的過程,又可以同師傅交流一下最後,我地揀咗枝清酒🍶黎配襯下串燒。黑豚肉串燒得岩岩好,半肥瘦食落亦好juicy 🐷 至於蒲燒鰻魚更加係店內人氣NO.1🥇每日有限量供應,訂枱時可以先預留。而今次好好彩,比我食到🥳鰻魚燒到有脆邊,而食落就啖啖肉,完全無骨家店員Carol透露店舖嚴選台灣鰻魚,每日由台灣新鮮空運到港,再由店舖師傅人手逐條起骨。可以放心食,師傅好細心咁起骨🥳到主角之一啦,極濃雞白湯拉麵🍜🐥店家好

一坐低,店員就奉上熱茶,再好細心咁介紹金鶴人氣食品。

我就叫咗金鶴新出品嘅極濃雞白湯拉麵🍜
而媽咪因為唔係咁肚餓就叫咗串燒。🍢

燒黑豚肉串

可以放心食,師傅好細心咁起骨🥳
蒲燒活鰻魚串

到主角之一啦,極濃雞白湯拉麵🍜🐥店家好細心會比埋濕紙巾
依碗拉麵🍜打卡指數好高📸面頭有金黃色嘅炸牛蒡,食後會有回甘,口感非常脆又唔油
拉麵仲有齊必備的溏心蛋🥚燒叉燒🐷同埋日本赤雞胸肉🐥,足料豐富。食拉麵前總會先試一啖湯底,湯入口creamy,湯底鮮甜,濃而不膩。而拉麵麵條煮得剛剛好,爽滑彈牙。
雞肉有小小紅色唔洗太擔心,因為雞肉係以低溫慢煮,建議凍食或者沾一沾濃湯食。而依個咁濃厚嘅雞湯係日本空運黎香港✈️,質素保證!
極濃雞白湯拉麵

燒黑豚肉串