2017-05-05
之前見到社交網絡紅人那對夫妻黎左開簽書會,我身為佢地忠實fans,當然要去捧場啦!打聽下先知,原來佢地幫呢間新開既台式餐廳做代言人,係簽書之前,就順便係呢道食午餐,試下新野。前菜小食前菜有一小碟拍青瓜,清脆爽口又有些少辣,挺惹味; 另外一碟係蒜香雞肉配雲耳三色椒,好少可見到前菜咁慷慨比雞肉,而且色香味俱全。鹽酥雞配肉燥飯 ($52)鹽酥雞既份量算多,炸粉唔算厚,咬落雞肉脂肪同肉比例岩岩好,肉質夠滑,唯獨是上碟時唔夠熱,否則既話味道不俗!肉燥飯好有台灣風味!肉粒肥瘦剛好,汁夠多,而且米飯用上類似珍珠米的種類,特別有口感,好快就食曬碗飯。老饕牛肉麵 ($78)呢碗麵...係我覺得係香港食到最似台灣既紅燒牛肉麵的味道!湯底用上多種香料製成 (花椒、辣椒、薑、蔥、蒜等等),味道十分香道。麵條唔係用一般上海麵幼麵,而係用左刀削麵,比較容易吸收湯既精華。再要一讚係牛腩炆得非常腍同入味,好食到滴曬口水,想叫多一碗!珍珠奶茶、鳳梨梳打 (+$6)呢道既珍珠奶茶,茶味算濃郁,唔係淡味或死甜。而且用上既珍珠用黑糖水燴過,食起黎都有甜甜的味道。而鳳梨梳打就酸酸甜甜,消滯解渴。總結黎講,饕鍋物的午餐套餐味道真
前菜小食
鹽酥雞配肉燥飯 ($52)
老饕牛肉麵 ($78)
珍珠奶茶、鳳梨梳打 (+$6)
總結黎講,饕鍋物的午餐套餐味道真係好似係台灣食到既一樣,正宗又濃味!下次可以的話,會想試試佢地主打既鍋物呢。