發現元朗呢排開左好幾間新西餐廳,星期日晚上諗住試一試。由於係星期日,怕太多人唔想等位,所以碰碰運氣打電話卜位。可能小店係元朗區都仲係新,即日中午打電話去卜晚上8點兩位都卜到。晚上於用餐時間跟住openrice既地址去搵,原來JC Room 係承接了Chef's Stage 舊鋪位。去過Chef's Stage既都知道鋪仔細細,只容納到12人。不過好在晚市用埋格離茶記個鋪位,叫做多番d位。格局裝修同舊chef 無咩大分別,如果爆場都會坐得幾迫。唔講以為餐廳只係改左名做jc room, 係同一個老闆營運XD經過好奇心查證後,唔係同一個老闆黎咖!! 職員都好NICE, 第一時間比MENU同水。麵包籃落左單之後會有麵包籃送上。有脆脆麵包條同小方包,小方包有少少莓乾,兩者一脆一軟熟,配上咸咸地既芝士醬,喚醒味覺。食完個二人份量麵包籃,職員會主動問你要唔要refill麵包,麵包係好味,不過要留肚食main course。餐湯點主菜加 $35可配餐飲+餐湯/沙律,加$20可配menu上各甜品一客。是日餐湯有兩款,我地加左一個煙肉豆蓉湯。湯比較厚身,有質感,啖啖都食到煙肉碎同豆蓉夾雜其中,味道唔會偏咸
發現元朗呢排開左好幾間新西餐廳,星期日晚上諗住試一試。

職員都好NICE, 第一時間比MENU同水。

餐湯
是日餐湯有兩款,我地加左一個煙肉豆蓉湯。
豆蓉餐湯
湯比較厚身,有質感,啖啖都食到煙肉碎同豆蓉夾雜其中,味道唔會偏咸,亦唔會似一般忌廉湯太膩,兩個人share一碗份量岩岩好,因此個碗都幾大。

沙律$88
menu上有3款沙律,除左基本既凱撒沙律,仲有jc chef special salad & daily salad。
jc chef special salad $88 ;daily salad $40。 我問職員兩者分別,前者用料比較豐富,亦用上了house dressing,份量亦較多。既然第一次光顧,當然要試house salad。
JC Salad
果然不失house salad的期望。用料的確很多,香橙柳係成個沙律帶酸既食材,非常refresh。數得出既食材仲有松子仁,日本蘿蔔,芝士粒,車厘茄,青瓜,黑橄欖,沙律菜等等。dressing微酸,質地較為流質。份量足以滿足比較鍾意食沙律既我倆,其實都夠一般3-4人普通量。

餐牌上有打星星既廚師推薦食物,而每類食物都有一款素食,包括burger,非常user friendly。
第一次麻,當然食下打星星既廚師推薦食物。

薯蓉伴羊架$188
甘多款肉類之中,我最喜歡食羊。伴碟可選焗薯/薯條/薯蓉,而醬汁可選黑椒/蘑菇/燒汁。我地點左7成熟,蘑菇汁薯蓉羊架。
Lamb Chop
一上菜已經暗暗地讚,因為除左點選既蘑菇汁,廚師仲比埋薄荷jelly。出面好多餐廳跟左點選既汁就skip左無比薄荷jelly,要再問先有...不過如果有埋英/法芥末就更加豐富。
薯蓉的確出色,奶白既顏色,好creamy好細滑,份量少少,唔會用薯蓉黎塞飽你。
7成熟Lamb Chop
一碟主菜既羊架,有4支骨,份量十足。廚師以每兩支骨甘煎。表面煎得香口,切開有微微血水滲透整件羊架。兩支骨既羊肉有一定厚度,但廚師很出色地展現了7成熟。不得不讚,肉質很嫰,把扒刀亦非常好切。

意大利飯$148
另一個主菜都係點左打星星既廚師推薦 -- 北海道帶子紫薯意大利飯。jc room 既主食 (飯/薯蓉) 普遍偏少,如果食澱粉質為主既朋友可能覺得唔夠食。但我晚餐食澱粉質既份量比較少,個人覺得份量倘可接受。
北海道帶子紫薯意大利飯
顏色非常奪目! 加上兩大顆珍寶size既帶子,未食先赢得掌聲!! 老實講,紫色既意大利飯唔係太食到紫薯味道,個人認為紫薯應該帶甜,如果飯可以再甜少少會更好。飯混合左d菇類,比較爽口,同飯既口感形成對比。但飯質稍為偏硬。珍寶帶子煎得非常好食,表面香口,內裡係半熟既感覺,鮮甜。

即磨熱咖啡
餐飲無轉特飲,只係點左即磨熱咖啡。有即磨咖啡既水準,但個比較喜歡有熱奶泡的咖啡。老師娘解說奶係咖啡專用奶,唔係普遍鮮奶,打成熱奶泡無甘好飲。然而奶係幾滑既。
即磨熱咖啡
伯爵茶焦糖布丁
跟餐加$20可選餐牌上既甜品。伯爵茶焦糖布丁,布丁好滑,唯茶味可以更濃。
是晚共$527/2人
Other Info. : 晚市會用埋格里鋪位,但食物就甘拎出門口過格里鋪位,建議用蓋蓋住好d, 因為門口對住條馬路,痴曬塵,好在我坐正鋪食。
2015-07-12
豆蓉餐湯