2018-03-18 142 views
好難得冇見咁耐嘅朋友敘舊,當然要搵返一個有情調而且比較寧靜、可以談天嘅地方,我哋就揀選左太子酒吧街中的LAVA bar & restaurant。酒吧餐廳門面非常開陽,而且一出門口成條街都係咪錶位,揸車人士非常方便,可以喺正酒吧餐廳門口泊車。餐廳內除咗有好舒適嘅沙發位之外,仲有四人枱,我哋就被安排坐近吧枱嘅位置。隨即我哋就揀咗幾款小食,當中嘅LAVA慢煮牛腩•手工包•千層腐皮非常有特色,一份有兩大件,中間夾著牛腩,底下有腐皮墊住,面頭仲有幾塊洋蔥,食落去好爽口之餘,仲有非常濃郁嘅新鮮牛肉味道,好正。除此之外,馬薩拉炸雞件•地氈酒醃葉酸青瓜、炸魷魚配青檸檬椒同埋西班牙式炸薯粒配溫泉蛋•番茄香椒粒炸得非常香脆可口。飲酒當然要叫西班牙黑毛豬火腿48個月,咁先夠match。最特別嘅係店員推介我哋食蛋黃芯木炭蛋,一份有四件,旁邊仲有平時按摩會見到嘅熱石,如果冇清楚望落去真係分唔出邊啲係食得,食落去口感好得意,外脆內軟,中間仲有蛋黃流出來。餐牌上嘅主菜圖片非常吸引,隨即我就叫左我最鍾意嘅穀飼羊假配火箭菜沙律🥗,一份羊假有兩條,而且好厚肉,食落去肉質鮮嫩,軟林無比,最重要係一啲都唔騷,肉汁唧晒出嚟。

飲酒當然要叫西班牙黑毛豬火腿48個月,咁先夠match。

另外再order左西班牙海鮮飯同埋西班牙脆皮豬腩肉。

最後埋單都只係$1400有找,每人平均消費$300左右,價錢合理,而且坐得舒適,環境寧靜,值得一去嘅酒吧餐廳。