2020-05-04 704 views
今日第一日政府部門都全面復工,條街即刻多左勁多人,間間食肆都排哂隊,見依間少人啲就埋去攞飛,等左大約5分鐘就有位。抗疫之下有得加6蚊換個小食,揀左胡椒豬肚,同腩肉米線,野食上得幾快,但水準就唔係幾一致啦,我地三碗腩肉米都叫小辣,但三碗辣度都唔一樣,從啲湯嘅顏色已經睇到個分別,一碗係淺橙色,一碗深少少,另一碗係深紅色,好多辣油係表面。當然都明白好難做到碗碗都一樣,都係睇師傅重唔重手,不過都唔好差太遠啦…食落最辣果碗應該接近中辣,都幾麻,味道方面就正常發揮啦,冇話特別好食。個6蚊小食呢就淡淡地,冇乜味嘅,個底有啲滷水汁之類嘅汁,食唔出有胡椒味,最後都係成碟倒哂落去個米線到當麻辣豬肚食。