2016-01-07
我最討厭食港式 pizza,尤其係 pizza nut。但朋友們苦苦哀求又大力推介,好啦好啦,第一次食 pizza box。最憎食厚批,menu 上面顥示有奇脆薄批、普通批、厚批及芝心批喎,梗係薄批啦。各隊友食飽飽的話,就要遠征粉嶺鏢賽喇 ﹗辣肉腸牛肉奇脆批,香辣牛肉完全唔覺辣喎,辣牛肉走辣?味道同口感似咸牛肉芝士 pizza,無辣椒粉或辣椒仔供應,是但照食啦,都算滿意既,話晒都啖啖肉又多芝士麻。我無辣不歡,味道唔錯,新鮮出爐剛焗起特別好食,啖啖牛肉辣肉腸好滿足,芝士味濃、餅底夠脆,唔會腍唔會濕,滿意。千島海鮮奇脆批,pizza box 好食過 pizza hut 好多喎,話晒足料又偏向意大利 pizza。只係食到蟹柳、洋蔥同青椒乍喎,無咩海鮮可言。千島醬太小喇,乾爭爭又食唔到強烈甜酸味道,薄批夠香脆,唔會腍劈劈,唔錯。小食香辣雞中翼同蜜糖雞中翼兩款味道滿意,焗得不太乾,依然嫩滑而且仍有不少肉汁,唔錯。千島蘑菇雞柳奇脆批,醬真係太少喇,食唔到味道,再加上蘑菇雞柳都好淡,淡淡淡,麻麻地。多寶奇脆批,雜錦批有青椒、洋蔥、蘑菇、紅腸、意大利腸,似乎都唔係好多乍喎。整體大路無投訴,,安全穩陣,
多寶奇脆批,雜錦批有青椒、洋蔥、蘑菇、紅腸、意大利腸,似乎都唔係好多乍喎。整體大路無投訴,,安全穩陣,芝士香而餅底脆。多款配料互補不足,撞得奇妙而美味,但我唔食青椒及洋蔥呢。剛發現仲有個升級版再勁少少架 ﹗超級多寶,有青椒、洋蔥、蘑菇、紅腸、意大利腸、牛肉、火腿、蘑菇、菠蘿,我要試依個 ﹗
蜜糖燒墨魚丸,燒得微燋香口既外皮,配上蜜糖依舊大受歡迎,好味道 ﹗真係幾好食架喎,烤到金黃微微燋香,真材實料又夠彈,無話味道死實或粉口。墨魚味濃又超彈牙,熱辣辣燒得香口,食得過。味道保持高水準,帶著燒烤香味個個都非常滿意,好味道。烤德國腸一雙,麻麻地,有點腍而肉味唔多特出,熱狗腸比佢更好味。
燒烤醬雞中翼,不過不失,我厭個醬太甜又太厚,雞中翼內外都合格既。辣味燒雞中翼,只屬微辣,對我黎講太甜,而且個醬非常厚又杰,完完全全包住隻雞中翼,雞中翼整隻淹沒其中。食落成口醬,over 左。雞中翼都算皮光肉滑既,但食兩隻已經好滯。有朋友仔居然覺得好辣,唔係掛 ﹗焗白汁什菜,我地幾三個男既完全無掂過佢囉,只有小雲一個食晒去喇。
燒烤醬燒豬仔排骨,肉質夠結實,彈牙有咬口,最怕炆都又乾又散既豬肉骨。豬肉好有彈性,充滿肉汁混上薄薄燒烤醬份外甜美,分得一件係絕對唔係喉囉。非常高質,比 pizza hut 或 After 5 更好。豬肉嫩滑富彈性,不乾不散,焗得香噴噴,豬味香濃配上微辣帶甜既醬汁,更加美味,連骨都要損得乾乾淨淨呢。
香焗雞上髀,個名咁奇怪既,唔係叫炸雞囉。可以跟 KFC 一決高下,各有特色,同樣美味。炸雞外皮勁脆,撕開時帶著雞油,令到口感唔太乾,而且食落更加香添 ﹗擘盡個血盤大口咬落去,肉汁頓時激射,熱辣辣濕潤又嫩口,正到企唔穩 ﹗外皮炸得非常甘香鬆化,最外層脆脆的蓋住下面滑溜嚥韌雞皮,非常香口 ﹗加上雞油散發出既雞香味,點忍得口呀 ﹗最緊要剛剛焗起,超級 juicy 嫩滑,狠狠地大大啖扯出雞髀肉,肉汁噴射,一地都係喇,好浪費啊 ﹗好好味呀 ﹗外脆內嫩,肉汁泛濫成災,鮮甜無比,滴到成枱都係喇 ﹗
雞肉滑溜都不得了,好似蛋白咁滑呀 ﹗白雪雪雞肉充滿彈性,加上多種香料既味道,一咬想再咬,一隻接一隻地不停塞入口呢。香焗雞上髀,即叫即炸,外脆內嫩,撕開脆口雞皮即見到白雪雪滑溜雞肉,熱辣辣出晒煙仲 Juicy 到暈,香料加香脆加嫩滑加多汁濕潤係舌頭上打滾,那有唔好食既可能。炸雞最緊要新鮮出爐,咁就無得輸喇 ﹗近日 Jerry 成日想食 Pizza-box,大家就同您一齊食啦 ﹗平時我一個人要 KFC 都要食五六件雞上髀先夠喉架囉,依度夠唔夠分架?哈哈。
我一向對 pizza 麻麻地,有炸雞食就夠晒開心架喇。蜜糖燒墨魚丸、辣味燒雞中翼、辣肉腸牛肉奇脆批、燒烤醬燒豬仔排骨、香焗雞上髀,除左個雞中翼太甜外,樣樣都好味,質數絕對在 pizza hut 之上。
千島海鮮奇脆批
辣肉腸牛肉奇脆批