2023-07-12 42 views
Croffle係牛角包(croissant) 和 窩夫 (waffle) 的混合體,所以叫做 Croffle。據說是用做牛角包的麵糰壓烘成窩夫的形狀。口感酥脆,帶有淡淡牛油香味。我是因為想試Croffle 所以bookmark這間coffee shop。在西營盤地鐵站一出就見到,我是來吃早餐的,因為睇到食評話平時要排隊,咁啱要去附近,就來試試這間人氣咖啡室。見到openrice都有少少負評話食物要等好耐,落單之後特登留意吓時間,咖啡很快就來了,早餐食物大約是落單後10分鐘左右,窩夫就耐少少,15分鐘左右,即叫即做。早餐時間來有一個好處,就是Breakfast menu會免費跟埋飲品。我哋係兩個人share一個All day Breakfast (add on 三文魚,蘆筍)和一個Croffle。性價比好高,完全足夠兩個人食,仲要賣相靚,麵包好好食,我自己很喜歡,好有質感。朝頭早唔想食太甜,選了牛油Croffle ,真的是脆脆的,帶有牛油香味。另外仲試咗一杯espresso martini ,賣相超靚,由兩種不同的酒加上蜜糖,和一shot fruity咖啡豆沖出來的Espresso製成。

跟餐選了Americano (Nutty) 。

餐廳真係好旺場,早餐時段都差不多坐滿人。
食物質素和服務都很好,員工好Nice,
我叫完早餐幾分鐘之後至再出去話想加三文魚同埋蘆筍,佢二話不說就話冇問題。
Cocktail叫咗少甜,佢之後都有問返我覺得甜度啱唔啱飲,好重視客人嘅感覺。
總結:值得試(尤其是早餐時段),會回頭。