2020-07-10
百樂中心食肆林立,不時有新店加入,我和J也很喜歡嘗試新食店,所以今日我地揀左“奕“串燒料理。店子装修簡約,開放式設計令店子更 寬敞開揚,座位舒適。Set lunch menu共有十款選擇,價錢由$78至$148不等 。今日和同事order了兩個lunch set一齊share, lunch set 包前菜,沙律,湯和主食。前菜~海藻滑捋捋,配酸汁和少許白芝麻非常開胃。沙律~ 材料有羅馬生菜,車厘茄和少少蟹籽, 配柚子汁很清新。湯~ 麵豉湯有少許細細粒的滑豆腐和葱絲,不錯。汁燒雞扒定食$78~雞扒配沙律菜和白飯。雞扒份量頗大,厚切成條狀, 外皮燒得非常香脆,肉質嫩滑, 配上照燒汁和芝麻非常惹味。配菜是新鮮爽甜的椰菜加蛋黄醬, 好好味。壽司定食+迷你丼$138~壽司8貫加迷你蔥吞拿魚蓉三文魚籽丼飯。壽司8貫分別是 A3 鹿兒島牛, 海膽,帶子,拖羅,鰤魚,醬油拖羅,鰤魚腩和三文魚。北海道高橋海膽無添加元素, 運用電解殺菌水空運到港,口感比較水潤,綿密細緻,非常清甜。A3鹿兒島牛~ 表面燒得焦香, 牛味濃郁, 肉質軟腍,正。帶子~爽甜的帶子上面淋上海膽汁,真是鮮上加鮮。蔥吞拿魚蓉三文魚籽丼
店子装修簡約,開放式設計令店子更 寬敞開揚,座位舒適。
前菜~海藻滑捋捋,配酸汁和少許白芝麻非常
開胃。
湯~ 麵豉湯有少許細細粒的滑豆腐和葱絲,不錯。
汁燒雞扒定食$78~雞扒配沙律菜和白飯。
A3鹿兒島牛~ 表面燒得焦香, 牛味濃郁, 肉質軟
腍,正。
帶子~爽甜的帶子上面淋上海膽汁,真是鮮上加鮮。
蔥吞拿魚蓉三文魚籽丼飯~ 吞拿魚蓉魚味濃郁,入口即溶,配鲜甜又卜卜脆的三文魚籽和葱絲非常美味。