2021-05-30
如果你呢一日,身在中環、好鬼肚餓、身上budget唔多嘅時候,絕對推薦一間畀你食。呢度有著名嘅炸豬扒飯、你亦可以將飯改成面。同時,亦都有其他煮飯嘅「豬」飯。入面其實都坐得好舒服,光猛簡單。咁你點菜嘅時候,就可以喺呢張嘅菜單入面點。佢都好好,喺菜單上面就教你點樣讀佢間店嘅名啊。你嗌主菜時,你可以選擇飯或麵,仲可以選擇多飯、或少飯,個人覺得呢個選項超好😚,唔洗食太多飯唔會晒。當你嗌左一個主菜之後,飲品方面,你可以用加配價買。(1)蜂蜜柚子茶,加配加$6。份量適中,上得都好快,正常蜂蜜柚子茶嘅味。食物方面,我哋有兩個人,帶咗兩個主菜同埋一個豆腐。(2)蔥油豬扒飯,$64。個豬扒飯超好食,大大個,豬扒個外皮卜卜脆,肉質易咬,蔥油上面加咗啲芝麻,撈埋個飯度當然係充滿蔥油香,係有啲油嘅,熱量高,非常適合年輕人食🤣(3)叉粒豆角蔥花炒滑蛋飯,$58。如果想健康少少、冇咁熱氣,都可以揀呢一個,滑蛋唔算好滑,但係啲豆角、叉燒粒同隻蛋撈埋啲飯,係好匹配,個味道一啲都唔油膩啦,咸甜剛好,我自己就鍾意食呢個飯多啲。(4)肉燥凍豆腐, $22。肉燥汁淋係個滑豆腐度, 豆腐本身冇乜味,果肉燥汁就係鹹,加埋上面嘅木
入面其實都坐得好舒服,光猛簡單。
咁你點菜嘅時候,就可以喺呢張嘅菜單入面點。
當你嗌左一個主菜之後,飲品方面,你可以用加配價買。
食物方面,我哋有兩個人,帶咗兩個主菜同埋一個豆腐。
(4)肉燥凍豆腐, $22。肉燥汁淋係個滑豆腐度, 豆腐本身冇乜味,果肉燥汁就係鹹,加埋上面嘅木魚同生葱,成個美國嘅感官,就係黃豆味中和左肉燥,夾雜住木魚同葱香,呢個真係我覺得必食。
最後埋單$155咋,每人都唔洗$100,晚餐黎講,性價比極高,整體黎講我會畀8.5/10!