2020-12-14 847 views
某日行過某商場,見到對面有個好大玻璃窗見到「沙嗲王」三個字,原來屯門終於開咗喇,第一次食喱間嘢係媽媽帶我去,數數手指應是20年以上嘅事多年無食過,以前最近都要出荃灣或旺角,屯門開咗當然要去試吓啦!今日就叫埋媽媽一齊去懷舊。睇吓個餐牌,食物當然都係以前果啲重點嘢,比較新嘅應該係台式飲品。佢地嘅餐都幾靈活,先選一份主食,之後可以➕$5 配餐湯和蒜香烤餅,再想食多少少可再➕$15 配小食/雪糕,飲品就包咖啡、奶茶,檸檬🍋茶果啲一般嘢啦,想再飲得特別啲就再加$2/$7 轉台式飲品,比錢就一定能滿足到你可能太耐無食喱間嘢,我哋樣樣都➕➕➕先講個餐湯,忌廉粟米🌽湯,罐頭湯但唔係好「希」,塊蒜香烤餅,脆脆帶點蒜味,都唔錯我就叫左「滑lulu蛋黃-黃咖哩吉列豬扒飯」,佢地嘅咖哩唔似日式和印度,咖哩味唔算濃,唔會辣,有點香,而塊豬扒真係不得了,勁脆,勁林,勁「沙嗲珍寶吉列魚柳粉絲」魚柳好大塊,一樣勁脆好厚肉「白咖哩豬扒飯」我見塊豬扒炸得都👌🏻,但我沒有試。小食就➕左牛油🧈雞翼、雞軟骨,芝士條牛油雞翼無可能唔食啦,同當年一樣已芝士條因為做優惠$10有10條所以叫左嚟試而雞軟骨就普通嘢可以唔試。飲品就轉左「

可能太耐無食喱間嘢,我哋樣樣都➕➕➕

「沙嗲珍寶吉列魚柳粉絲」魚柳好大塊,一樣勁脆好厚肉

「白咖哩豬扒飯」我見塊豬扒炸得都👌🏻,但我沒有試。

小食就➕左牛油🧈雞翼、雞軟骨,芝士條
牛油雞翼無可能唔食啦,同當年一樣
已芝士條因為做優惠$10有10條所以叫左嚟試
而雞軟骨就普通嘢可以唔試。

飲品就轉左「柑橘🍊話梅台式紅茶」,「紫薯鮮奶配寒天」,「台式奶茶配寒天」,紫薯無薯味,奶茶好淡味,只係杯話梅正常發揮,所以飲品我本人覺得唔值得➕錢飲,可能飲返咖啡、奶茶會更好

但總括佢地係好食,抵食,份量好足,值得一試,我會繼續支持嘅

• 滑lulu蛋黃黃咖哩吉列豬扒飯
  • 牛油雞翼