2022-03-27 52 views
昨日在觀塘辦事,完畢後已經係差不多晚飯時間,途經一家茶餐廳,見有三餸飯賣,啲餸菜新鮮出爐,餸菜都多選擇,有成10款,於是便買了兩盒回家。三餸飯$45 ,包例湯或者飲品。呢一盒我揀咗咕嚕肉,黑椒洋蔥豬扒,同埋麻婆豆腐。好豐富,全部都係我鍾意食嘅餸菜,開心開心。無論餸菜或者白飯,份量同樣好多。適量細嘅女仔,兩個人share都可能夠食。最好味有驚喜係黑椒洋蔥豬扒,黑椒洋蔥汁夠惹味,豬扒稔滑,咕嚕肉不過不失,有好多菠蘿, 十分香甜,麻婆豆腐好佐飯。第二盒的三餸飯,我選擇了蘿蔔炆排骨,蕃茄炒蛋及蒜蓉豆豉蒸排骨豆腐。分量同樣超大盒。蘿蔔炆得很稔甜,蕃茄炒蛋驚喜的是竟然有午餐肉,蒸排骨不過不失。食完飯飲埋個湯,例湯係蓮藕煲排骨,味道不會像水般清淡,都飲到蓮藕味,而且還有幾件蓮藕件食。