2020-05-09 1870 views
母親節前夕,約埋親友一齊預早慶祝母親節。吾食正日,吾洗同人迫之餘,金滿庭下午茶有下午茶套餐,叫正價餐牌又有85折,免茶芥,免加一,真係好抵!自從德福三期多左上海菜館之後,金滿庭下午茶無以前咁多人,但可能疫情關係,剛放寬限聚令,多左人,不過我地一向早到先攞籌,所以好快入座。幫襯左好多年,最鍾意食佢嘅小籠包,皮薄多汁,好少失手,係我食過咁多間連鎖川滬菜館最正一間。另外重點推介流金歲月(流沙包),甜中帶咸香,吾膩,又「流沙」,好食我通常都一家五至八人黎幫襯,所以會叫一兩個面餐,鍾意佢啲面帶嚼勁,至放配菜,見仁見智。燻魚、素鵝都好食,素鵝菇夠,外脆內軟,燻魚更香脆可口,我媽媽最愛回鍋肉炒年糕,大碟又惹味,材料又足,出面好少有,好少人識食水煮魚反而有少少失望,今日個薯粉轉左幼身,吾係以前扁平狀,所以食落糊口吾夠彈牙,但個湯汁都一樣惹味夠辣勁。配個下午茶面條一樣咁正今日6人食,叫左一枱菜,都係六百幾,我抵食又開心

今日6人食,叫左一枱菜,都係六百幾,我抵食又開心
2020-05-09
$110 (Tea)
Celebration
Mother's Day