2016-12-08
早前在尖沙咀行完街後, 就在附近揾地方食晚飯, 厚福街食店林立, 最後我地選了Espuma食飯. 見到有新推出的二人晚餐, 當中包括小食拼盤, 湯, 主菜, 甜品和飲品, 價錢也只是$468, 若想轉為海鮮西班牙炒飯加$38, 轉特飲加$15, 我地豪不猶疑就選擇這個. 小食拼盤包括西班牙黑毛豬火腿, 焦糖單骨雞翼和西班牙黑毛豬火腿薯蓉. 火腿帶咸香, 配埋蔬菜一齊食, 起中和作用. 雞翼外層幾脆身, 入口多一份焦糖味道, 單骨雞翼, 進食方便. 薯蓉整成一個波, 一口一啖, 味道調教不錯. 湯有雜菌湯和南瓜忌廉湯選擇, 我選了前者. 個湯幾杰身, 濃濃的雜菌味道, 非常美味. 主菜有温泉蛋卡邦尼意大利麵, 黑松露醬炒鮮雜菌寬條麵, 西班牙黑毛豬薄餅和羅勒野菌薄餅, 四選二, 我選了第二和第三款. 黑松露醬炒鮮雜菌寬條麵. 上枱己聞到好香的黑松露醬味道. 我自己較鍾意食寬條麵, 因為口感較佳, 麵質軟硬適中. 再配上黑松露醬和雜菌, 簡單的材料, 味道卻不錯. 西班牙黑毛豬薄餅. 賣相吸引. 薄餅是薄底, 薄餅面全是黑毛豬, 味道適中, 不會過咸
薯蓉整成一個波, 一口一啖, 味道調教不錯.
湯有雜菌湯和南瓜忌廉湯選擇, 我選了前者.
個湯幾杰身, 濃濃的雜菌味道, 非常美味.
黑松露醬炒鮮雜菌寬條麵.
我自己較鍾意食寬條麵, 因為口感較佳, 麵質軟硬適中.
再配上黑松露醬和雜菌, 簡單的材料, 味道卻不錯.
西班牙黑毛豬薄餅.
賣相吸引.
薄餅是薄底, 薄餅面全是黑毛豬, 味道適中, 不會過咸, 啱我口味.
飲品點了熱咖啡.
甜品可以選擇每日精選甜品或窩夫. 我選了後者.
上枱時已被窩夫賣相所吸引.
一邊是心型窩夫, 另一邊是雪糕.
窩夫面是Oreo布朗尼, 朱古力味幾濃郁, 而窩夫外層微微脆, 內裡鬆軟.
另一邊是甜筒, 並配有雪芭, 旁邊有一些配料, 如棉花糖, 醬, 朱古力碎, 客人可以因應自己鍾意而DIY.