2019-06-18
同朋友係北角附近買完嘢,諗住行翻去炮台山個邊食嘢。途中經過呢間炯記餐室,見佢有個二人餐,就諗都冇諗入咗去。坐低左之後發現佢個二人餐入面都仲有幾個選擇,我哋就揀咗鹽焗手撕雞、清湯腩金錢肚同埋麻辣雞腎。嘢飲方面,叫咗龍鳳檸樂同埋凍鴛鴦。餐廳比嘅檸檬份量都幾多,配埋可樂飲好爽。麻辣雞腎同蒜香雲耳兩個小食都做得幾出色。麻辣雞腎唔會太辣,辣中帶少少麻,十分開胃。蒜香雲耳分量亦都很多,蒜香味十足。鹽焗手撕雞十分入味,而且份量多,配埋面頭啲芝麻嚟食,很好吃。我個人好鍾意佢雞皮皮下脂肪比較少,食落都幾爽。清湯腩金錢肚好香牛腩汁味,金錢肚食落十分爽口,而且份量都多。牛腩整得好冧好入味,唔會太多肥膏,而且肉汁豐富,配飯食一流。最後郊外油菜冧上了汁,唔會太鹹,卻令菜更加惹味。整體來講,今餐我同朋友都十分滿意。
最後郊外油菜冧上了汁,唔會太鹹,卻令菜更加惹味。
整體來講,今餐我同朋友都十分滿意。