2022-01-06
📍#十勝牛和食料理 - 油塘-十勝牛係我既中學回憶 以前放飯時不時都會去食下 貪佢平平地又食到日本野😆 可惜現存分店已經唔多了~-🔸網燒牛扒定食 ($44)牛扒肉質幾軟腍 但佢似係俾鬆肉粉醃到好腍既質地🥶 而且冇乜牛味…🥲但配埋甜甜地既燒汁食係幾啱餸飯既跟餐配咗麵豉湯 一碟仔味付螺肉 同埋野飲一杯 凍飲唔洗加錢 都幾良心~-🔸角切魚生飯 ($44)呢個價錢食到魚生飯真心抵~眾所週知 角切魚生即係平時整刺身切淨既頭頭尾尾 如圖所見 呢兜飯啲魚生都切得幾碎下 冇咩口感可言 而且食落都冇乜鮮味 甚至有啲腥😟飯底用咗壽司醋飯 但略嫌醋落得稍為重手 有啲酸不過呢個價錢仲包埋麵豉湯同埋青瓜絲沙律 啱晒做糧尾飯堂-🔸金龍卷 ($42)係menu見到張圖幾吸引 於是乎order咗 點知實物頹好多倍 味道就正正常常啦 就係普通幾舊炸蝦卷 建議可以跟啲沙律醬 同埋改善下擺盤~-總結 呢個價錢食到日本野冇得輸 但食物質素真心有待改善 不過餐廳環境唔錯 有幾多卡位 坐得幾舒服既
🔸網燒牛扒定食 ($44)
但配埋甜甜地既燒汁食係幾啱餸飯既
🔸角切魚生飯 ($44)
呢個價錢食到魚生飯真心抵~
飯底用咗壽司醋飯 但略嫌醋落得稍為重手 有啲酸
不過呢個價錢仲包埋麵豉湯同埋青瓜絲沙律 啱晒做糧尾飯堂
🔸金龍卷 ($42)
建議可以跟啲沙律醬 同埋改善下擺盤~