2021-03-12
趁住生日同屋企人嚟試試呢間日本A4和牛燒肉放題,$388加一呢個價錢食到A4嘅和牛放題我覺得算係相當超值!其實本來對呢間餐廳真係抱住一個嘗試嘅心態,因為普通嘅燒肉放題真係食得多,但和牛放題真係未試過,仲要呢個價位嘅。所以一開頭真係無咁高期待。我哋5點開始入場,呢個鐘數無乜客人所以即刻就有位坐。環境唔錯,唔會太大油煙,但啲座位有啲污糟,可改善。一埋位,職員就極快手咁拎左一碟 A4和牛拼盤俾我哋,仲好貼心咁係上面加左標籤。爐都好夠力,唔使等好耐個爐面就熱晒。由於個爐夠熱,所以其實每塊和牛都係燒2-3分鐘左右就食得,但一定要睇火,唔係嘅話就好易燒得太熟,韌晒就唔太好食。仲有一樣野值得一讚嘅係,呢間餐廳係點幾多就俾幾多你,唔似得出面某啲餐廳咁會偷偷地扣你幾舊。呢度係叫十件就真係嚟十件,呢樣野係我最估唔到,所以最後食到有啲飽得濟,哈哈。另外要讚嘅係佢地嘅上碟速度極快,基本上落order後五分鐘內就會送到,非常出乎意料。講返啲和牛先,雪花均勻同幾靚,燒到7-8成熟嘅話就有入口即溶嘅感覺,牛味好夠,好好食。最推薦嘅係牛三角,牛味夠之餘啲油脂味勁香,仲要入口即溶,我哋都encore左好多round。仲
仲有其他肉類海鮮都試左少少,但佢好多野都要同香草牛油一齊拎去燒,我本人就麻麻麻香草牛油浸味,有啲濃味,食完要飲幾啖野都未必沖得走浸味,呢樣係美中不足嘅地方。 但其他嘅食物大致上都係正常水平,羊架都好抵食!
飲品同甜品方面就普通左啲,都係個啲罐裝飲品,但呢餐主角係和牛,所以都唔係好介意。但佢甜品個度就孤寒左啲,每個人只限叫一份,仲要係普通維記雪糕,其實唔係好care甜品食啲咩,因為只係最後用嚟清清個口,但限左每人一份件事就有啲唔好睇。
呢間餐廳我地一定會再嚟!