2018-12-31 715 views
話說成日返工出去食lunch都想食點點心,但夾啱三隻腳時(因為啲點心多數都三件,要三個人食一人一件就啱啱好,唔會有人無得食,又唔會太多食唔晒)又撞正weekend好多人排隊,加上高鐵開通後多咗好多大陸人。終於等到今日約到三個人可以去食喇!好彩當日weekday下晝一點去到唔洗等位即刻有得坐,當然拿拿林點點心啦。由於又係太肚餓,我哋又係叫得有啲多,叫咗蟹籽燒賣皇、山竹牛肉球、黑松露小籠包、蜜汁叉燒腸、真係菠蘿包、芥末咸水角、千島蝦春卷同花菇滑雞飯。基本上全部都好好食而且一啲都唔貴,抵食過高鐵站內某連鎖點心餐廳,又要等好耐位,又唔平。我哋三個人食咗咁多嘢都只係唔駛$200,好抵呀!最特別有創意嘅係真係菠蘿包同芥末咸水角。真係菠蘿包顧名思義就係菠蘿包入面真係有菠蘿,真係第一次食,鐘意食甜嘢一定鐘意食。近年好多創新菜式都會用上日式青芥末沙律醬,今次嘅芥末咸水角都唔例外,少少微辣嘅刺激,同咸水角都非常match, 推介鍾意食甜甜辣辣同試新嘢嘅大家試下!

黑松露小籠包
山竹牛肉球