2020-04-09
喺港島區返工嘅我喱期晏晝揾食都小心咗,唔敢亂去茶記食晏又唔想成日買上車食飯盒咁頹,所以都多咗留意酒店啲午市有冇抵食嘅午餐,比我揾到城市花園酒店嘅粵中菜廳有個套餐幾抵食!喱日就走咗去嘆咗個豐富午餐。 去酒店食有位泊車之餘防疫又做得足,食餐晏仔飽肚得嚟又放心啲吖嘛! 喱日啱啱好4個人食仲可以而試埋半價點心,叫咗懷舊的豬膶燒賣、粟米墨魚餅同埋XO醬煎腸粉,豬膶夠濃香又軟滑下面啲燒賣好大舊仲有好多蝦肉喺入面好鬼豐滿。 粟米墨魚餅煎得香口而且都幾彈牙唔錯! XO醬煎腸粉煎得夠香最緊要個XO醬唔太辣好啱我口味。 另外叫咗商務午餐只要$268一個人就有6個菜好鬼豐富啫!首先嚟嘅係燒味雙拼可以自己揀鍾情嘅燒味,我就要咗蜜汁叉燒同埋龍井茶皇燻雞,叉燒食落好鬆軟味道都好好,不過茶皇燻雞就更省鏡,雞肉滑嘟嘟又燻得夠香真係正到爆。 食完燒味喱個時侯嚟一盅淮杞螺頭燉竹絲雞湯,見到入面仲有我至鍾意嘅蟲草花,嗰湯夠晒熱辣辣仲好香好甜夠晒火喉。 第三味係花雕蛋白蒸龍躉球,蛋白蒸到豬膏都冇咁滑,仲有香到不知得了嘅花雕洒香味真係引死人呀!龍躉球大大件又嫩口尤其啲魚皮位好鬼煙韌口感勁正。
粟米墨魚餅煎得香口而且都幾彈牙唔錯!
XO醬煎腸粉煎得夠香最緊要個XO醬唔太辣好啱我口味。
之後喱味迷你干邑生煎雞球煲就啱晒我喱個洒鬼,開蓋後即刻加入干邑香味即昇起,煲入面有兩大件雞球新鮮又厚肉一個人食啱啱好。
套餐最後仲有個瑤柱蛋白炒飯包我夠飽,飯炒得好乾身一啲都唔油,仲有唔少炸香咗嘅瑤柱令到嗰飯口感更正斗。
聽聞喱道有個招牌攞獎菜叫白翠紅玉藏珍地一場嚟到冇理由唔叫嚟食啩!個名就好鬼有詩意喇但究竟又係乜東東呢?原來白翠即係帶子紅玉係鵝肝,加入鵝肝做成肉餅再喺面頭放一層帶子!
然後放喺燒熱嘅石鍋裡頭上面仲有一個豉油汁波,拮穿後啲豉油流落熱鍋時就會造成煙霧嘅效果,視覺上好正之外仲好好味嫁。
最後甜品額外叫多咗椰汁燉桃膠同西施杏仁茶嚟嘆,一個椰香撲鼻一個滑溜可人真係好想左擁右抱呀!好彩有人肯同我兩份食令我可享齊甜之福呢嘿嘿.........
粵 YUÈ 地址:北角城市花園道9號城市花園酒店1樓 電話號碼:28064918