2019-11-13
今日同老婆去食牛極,之前見上網推介過,我地係牛魔王黎,點可以錯過呢牛極位於深水埗菴由青山道195A號雅怡居地舖,我地5點半左右到達,未到食飯時間,所以唔多人,餐廳座位寬敞,半自助式,一入門口右邊有部自動售賣機,有5款肉類選擇,不同gram數不同價錢,最平有牛肩排180g($80),最貴亦有和牛亦有一個自助吧,有飯、日式牛肉湯,沙律任食,醬汁亦有3款選擇,有自家製燒肉汁、蒜蓉、辛辣燒汁,日式牛肉湯非常足料,牛肉味好濃,冇味精驚彈到成身油,餐廳有圍裙提供。我地點了牛肩排和牛柳。牛肩排和牛柳非常厚身,上枱時只有一成熟,我地自己煎到大約6-7成熟,如果熱石唔夠熱,可以叫侍應幫忙換,但其實都唔需要換了,個熱力足夠煎到6-7成熟。牛肩排和牛柳肉味濃,牛柳相對會比較多筋,但牛柳比牛肩排軟腍,牛柳既肉汁會比較多D,除了出面既3款醬汁,枱上亦有岩鹽和黑椒。