2018-07-18
到奧海城逛街,見到餐廳門外擺住個牌,有個抵食龍蝦一人前,只收$98, 可選冬陰公煮、咖哩炒或鹹蛋黃炒㖭,仲可以配白飯或馬來鬆餅,真係幾抵食喎,就同朋友入去試下食呢個抵食龍蝦。可能時間尚早,餐廳冇乜人,仲唔使排隊,但七點半之後,就已經座無虛席喇。原隻龍蝦一人前真係有成隻龍蝦,我揀咗用蛋黃炒,貪佢特別啲,果然冇選擇錯,因為蛋黃嘅鹹香,同隻龍蝦好夾,龍蝦好新鮮,啖啖肉,只收$98, 而且仲可以揀配白飯定馬來鬆餅,真係非常抵。鮮菠蘿海鮮炒飯炒飯跟原隻菠蘿上,外型好煞食,飯面嗰隻蝦,直情係珍寶蝦, 材料除咗海鮮之外,仲有鮮菠蘿粒、提子乾……, 甜甜地,好好味。加上飯炒得乾身,粒粒分明,馬拉盞炒泰國椰菜苗椰菜苗炒得火候剛好,爽脆無渣,而且顏色青綠,好吸引。加上馬拉盞味香,而且不過鹹,食得炒通菜多,呢個係更佳選擇。椰汁千層糕椰味濃,QQ的,上桌時仲係暖暖地,少少甜,比較適合不愛太甜的我。總括來說,這間泰國菜館食物幾正宗,味道唔錯,有機會下次會再來嘗試其他菜式。
原隻龍蝦一人前
鮮菠蘿海鮮炒飯