2017-08-21 96 views
食泰國菜,大家都會諗起九龍城,朋友上次同我講倪姐泰國美食咩一蚊明爐魚,我即刻去試下係咪真係咁抵!雖然我覺得九龍城交通唔係好方便,但為左食就要犧牲!去到餐廳,雖然唔係高級餐咁充滿泰國風情,但環境好乾淨,坐得都舒服。望望餐牌,全部價錢都好合理,都係幾十蚊至百幾。點菜前,店員同我地介紹,原來佢地鋪頭有個優惠,星期一至五,食滿$300 加$1就可以換明爐魚,或其他菜式,好抵呀!
前菜我地叫左酸辣鳯爪沙律$55,佢個酸辣汁做得岩岩好!酸得好開胃,辣道又岩岩好,好食到連伴碟既生菜都俾我食埋。宜家睇返張相都流晒口水~我好中意食辣,黎到泰國餐廳一定要飲冬陰公湯,叫左個中size,$128 。個湯飲得出唔係用粉溝出黎,而且好足料,有幾隻大蝦,又有蜆,又有魷魚,食湯渣都食飽。馬拉盞炒通菜$59又係一道必叫既,味道岩岩好,咸咸香香又唔會太濃味同太咸,加小小蒜蓉就更加香。仲叫左個生菜包,肉碎炒得好香,但生菜可能放耐左小小,如果新鮮D口感就更好啦!加左$1食左明爐魚,雖然係優惠價$1,但一D都唔馬虎,魚肉唔會”林”,魚新鮮,配料都好足,新鮮既香茅令到條魚更香。條魚好大條,大大啖咁食魚肉,真係爽。叫左兩杯野飲,一

叫左兩杯野飲,一杯龍眼冰$20,味道同出面既差唔多,不過建議大家一定要試佢個椰皇沙冰,好香椰奶味,D冰打到好細好綿!大大杯先$25!

想食餐豐富既正宗泰國菜,又唔想洗太多錢,真心推介倪姐,一人都係一百幾就可以大快朵耳~