2024-07-08
尖沙咀有間不錯的泰國菜「胡蝶泰」,2人同行即送火焰,好抵食。餐廳裝修舒適,座位座得寬闊,侍應招呼好好又親切,跟每枱食客好friendly泰式生蝦 $118生蝦肉質富彈性,味道甜鮮有口感,配上香蒜片 、辣椒和醬汁 ,層次更豐富,完全係開胃首選和泰式享。泰式地道豐盛盤 $188小食拼盤岩晒樣樣小食都想試既我哋,有沙嗲牛肉串、炸蝦餅、香茅豬頸肉、炸雞棗、香草豬肉腸同泰式無骨鳳爪。樣樣小食都好食,比較喜歡吃炸蝦餅,蝦肉口質十足夠彈牙。香茅豬頸肉皮脆肉嫩,配上甜酸汁一樣好食。泰式鮮蝦金邊粉 $118擺盤靚靚,金邊粉有蛋網包住,炒得乾身,口味偏甜,大隻鮮蝦口感彈牙。碟旁邊放了花生碎和辣椒粉,可按口味配搭。冬陰明爐烏頭魚 $188大條烏頭魚,魚質嫩滑,爽滿冬蔭湯,很入味。湯底不夠可以再添,湯底酸酸辣辣好開胃,配料好豊富,有菇和番茄仔。鮮芒果沙冰 $48夏天飲沙冰果然好正。
泰式生蝦 $118
泰式地道豐盛盤 $188
泰式鮮蝦金邊粉 $118
冬陰明爐烏頭魚 $188
鮮芒果沙冰 $48
夏天飲沙冰果然好正。