2023-07-23 62 views
今日去左富豪酒家,試咗佢哋嘅午市套餐。🍽比起散點來講,個價錢真係好抵!只需780蚊,就可以有半隻雞或鴨再揀3道菜,而且選擇有超多款式!首先叫嘅係招牌薑蔥煎鹽香雞,有別於坊間,佢嘅雞肉非常細嫩柔軟,香煎火候岩岩好,冇令肉汁流失同冇出現乾澀狀況,皮脆肉嫩!然後我揀嘅係圍蝦肉碎煮勝瓜。佢用咗原隻游水海蝦同半肥瘦豬肉剁成嘅肉碎去煮,加入上湯再同勝瓜一齊煮。食落去就可以感受到蝦肉爽口多汁,肉碎滑嫩,而勝瓜清甜爽脆。係一道好清新開胃嘅小菜!🍤🥒另外我試咗方魚炒芥蘭仔。用咗最嫩嘅芥蘭,同埋汕尾南澳島漁船生曬嘅方魚乾一齊炒。芥蘭炒得翠綠鮮嫩,方魚乾崧脆嘅口感使得整碟菜更加美味且層次分明。真係令味蕾享受到不一樣嘅滋味!🥬🐟最後,我亦嘗試咗土魷馬蹄蒸肉餅。用上優質豬肉手剁成肉餅,加埋半乾濕土魷同馬蹄粒蒸熟。食落去,肉餅柔滑鮮嫩,土魷嘅鮮味同馬蹄嘅爽口感讓整道菜更加美味。真係一個好適合搭配白飯一齊食嘅精緻小菜,想無限添飯,回味無窮!🦑🌽呢餐真係超級好味啊!用咁抵錢換到咁正嘅食物真係好開心!😄

首先叫嘅係招牌薑蔥煎鹽香雞,

然後我揀嘅係圍蝦肉碎煮勝瓜。

另外我試咗方魚炒芥蘭仔。

最後,我亦嘗試咗土魷馬蹄蒸肉餅。

呢餐真係超級好味啊!用咁抵錢換到咁正嘅食物真係好開心!😄
2023-06-22